Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA

Datum publikace9. 1. 2001, 18.00
TiskTisk

'Tříkrálovou sbírku' pořádá Česká katolická charita letos poprvé v celé České republice.

Praha: Skupinky dětí (v doprovodu dospělých), převlečených za 'tři krále', se vydají počátkem ledna 2001 na koledu po domácnostech - poprvé ve všech diecézích České republiky. Tříkrálovou sbírku, jejíž tradice byla založena přede dvěma lety v Hradci Králové, organizuje sdružení Česká katolická charita (ČKCH).

Děti, převlečené za Kašpara, Melichara a Baltazara, přinesou drobné dárky, zazpívají koledu a poprosí o příspěvek do úředně zapečetěné pokladničky. Výtěžek celostátní sbírky bude použit na provoz charitních domovů a stacionářů pro staré lidi, domy pro matky s dětmi v tísni, na pomoc bezdomovcům a na humanitární pomoc do zahraničí - zejména do Kosova a do Čečny.

Kromě dětských koledníků, kteří budou ve větších městech k vidění spíš na ulicích a na náměstích, budou do českých domácností rozeslány také složenky. Příspěvky na Tříkrálovou sbírku je také možno poslat složenkou na konto: 101 101 7777/5500 u Raiffeisenbank Praha 1, Vodičkova 38, variabilní symbol 777.

Podobná sbírka se uskutečnila již letos v lednu na území olomoucké arcidiecéze. Celkem se vybralo - do pokladniček a prostřednictvím složenek - téměř osm a půl milionu korun. Více než polovina z tohoto počtu byla věnována na pomoc rodinám v nouzi, lidem po povodních, bezdomovcům, matkám s dětmi apod., dvě pětiny byly odeslány na pomoc do zahraničí a zbytek tvořila režie sbírky.

Skupinku dětských koledníků povede dospělá osoba (nad 18 let), vybavená legitimací shodnou s číslem pokladničky. 'Každá pokladnička bude úředně zapečetěna. Po ukončení sbírky budou peníze na místním úřadě sečteny a zaslány na centrální konto', uvedl generální sekretář Jaroslav Kopřiva. Celková částka - přijatá koledníky, prostřednictvím poštovních složenek a bankovních příkazů - bude rozdělena následovně:

* 50% konkrétní záměry oblastních a farních charit

* 25% humanitární pomoc do zahraničí

* 10% projekty diecézních charit

* 10% projekty sekretariátu sdružení ČKCH

* 5% rozvojový charitní fond pomoci.

Skupinkám 'tří králů' z celé diecéze požehná v jednotlivých katedrálách místní biskup nebo kněz, který je pověřen duchovním vedením Charity:

* Brno, katedrála sv. Petra a Pavla, 2.1.2001 v 17.30 hodin, biskup Vojtěch Cikrle

* České Budějovice, katedrála sv. Mikuláše, 2.1. v 17.00 hodin, biskup Antonín Liška

* Hradec Králové, katedrála Sv. Ducha, 5.1. v 9.30 hodin, biskup Josef Kajnek

* Litoměřice, katedrála sv. Štěpána, 2.1. v 10.30 hodin, prezident Diecézní charity Mons. Milan Bezděk

* Olomouc, katedrála sv. Václava, 30.12.2000 v 10.00 hodin, arcibiskup Jan Graubner

* Ostrava, katedrála Božského Spasitele, 2.1.2001 v 16.00 hodin, biskup František Lobkowicz

* V plzeňské diecézi požehná biskup František Radkovský koledníkům v sobotu 30.12.2000 na třech místech: Plzeň, katedrála sv. Bartoloměje (10.00 hodin); Karlovy Vary, kostel sv. Maří Magdalény (14.00); Cheb, kostel sv. Václava (17.00).

* Praha, kostel Panny Marie Sněžné, 3.1.2001 v 18.00 hodin, pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk.

Kontakt: Jan Oulík, tiskové oddělení ČKCH; mobil: 0603/89 59 84.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou