Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Poselství kardinála Vlka účastníkům Tříkrálového průvodu

Datum publikace10. 1. 2001, 18.00
TiskTisk

Text poselství pražského arcibiskupa kardinála Miloslava Vlka, které adresoval účastníkům tradičního 'Tříkrálového průvodu' z Arcibiskupství pražského k Loretě (5.1.2001).

Praha: Zdravím vás všechny, kteří jste se shromáždili, abyste si připomněli událost, která se stala právě před dvěma tisíci lety. Tehdy v noci byla těm nejprostším, nejobyčejnějším, kterými byli pastýři stád z okolí Betléma, zjevena podivuhodnou Boží slávou z otevřeného nebe veliká radost, určená všemu lidstvu, tedy i nám dnes zde: narození Dítěte, které vyvede celé lidstvo ze všech jeho temnot. Tato činnost přítomná dnes ve světě v Ježíši Zmrtvýchvstalém působí pozvolný skrytý růst Božího království ve světě. V Ježíši Kristu jednou v hodinu, kterou zná jen Bůh, všechny národy země naleznou svůj pokoj a spravedlnost.

Bůh připravoval na hodinu prvního Mesiášova příchodu vyvolený národ četnými proroctvími. Ale i těm kteří s nimi nesdíleli stejnou víru v to, že Bůh mluví v dějinách skrze proroky, dal jiná znamení na jejich úrovni. Znamením narození tohoto Dítěte se stalo spojení dvou hvězd v jednu mimořádně zářivou hvězdu na nebi, jejíž tajemná zář oslnila tři muže, kteří se počítali k moudrým tohoto světa a znali její tajemství. Vedeni tímto znamením, září této hvězdy, vydali se z dalekých zemí na cestu, aby nalezli Dítě, kterému má patřit větší moc a sláva než králům a mocným tohoto světa. Místo, kde Dítě nalezli, nebylo však obydlím králů a boháčů, nebylo dokonce ani lidským příbytkem? Nalezli je až za městem, v přístřešku pro stáda, protože se nenalezlo ani jediné soucitné, otevřené lidské srdce, které by je přijalo pod svou střechu.

Na prahu nového roku vám všem přeji, abyste také jako tito tři moudří, vedeni darem světla ve své duši, hledali Ježíše. A nenechali se tak jako oni v tomto hledání odradit ani nejubožejšími místy, na která lze v tomto světě dojít. Naopak, právě tam hledejte a nalézejte Ježíšovu tvář. V těch, kdo se jakýmkoliv způsobem ocitli na okraji lidské společnosti a není pro ně místa: v opuštěných dětech, v nemocných a trpících, v osamělých starých lidech, v těch, kdo nemají domov, práci, v ponižovaných, v cizincích? V nich právě dnes Ježíš čeká na naše soucitné otevřené srdce, na naši pomoc, na naše obdarování.

Právě v tyto dny k vám přijdou koledníci Arcidiecézní charity, aby pro ně žádali o pomoc při Tříkrálové sbírce. Neodmítejte je jako betlémští... Kéž i pro toto nasazení a otevření se pro druhé padne do srdcí všech záře radosti Tří králů, kteří s úsilím hledali a nalezli.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou