Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

'TŘI KRÁLOVÉ' S POKLADNIČKAMI VYCHÁZEJÍ DO ULIC

Datum publikace10. 1. 2001, 18.00
TiskTisk
Praha: Tisíce koledníků převlečených za 'Tři krále' vycházejí v těchto dnech do ulic českých a moravských měst. Navíc každá domácnost v České republice obdrží prostřednictvím pošty do schránky 'Tříkrálovou složenku'. Nejméně polovina výtěžku 'Tříkrálové sbírky', kterou letos poprvé organizuje sdružení Česká katolická charita (ČKCH) na celém území republiky, podpoří projekty v místech, kde byly peníze vybrány.

'Na obecních úřadech jsou právě pečetěny pokladničky, vedoucím skupinek předáváme průkazky, máme zkrátka plné ruce práce', uvedl Marek Navrátil, koordinátor v olomoucké arcidiecézi. Dnes totiž začnou koledníci na severu Moravy obcházet jednotlivá stavení či koledovat na náměstích. Koledovat budou také zítra, někde i v neděli a v pondělí. Každá skupinka dětských koledníků má svého dospělého vedoucího, který je zodpovědný za úředně zapečetěnou pokladničku, opatřenou logem ČKCH. Vedoucí mají také legitimace.

V olomoucké arcidiecézi je letos připraveno přes 2000 kolednických skupinek, což je dvakrát více než loni.

V plzeňské diecézi se k této příležitosti konal tříkrálový průvod na koních, který 5.1. dopoledne putoval městem Karlovy Vary. Po Mariánských Lázních chodily skupinky koledníků, kde 'černého (krále) vzadu' představovali rodilí Afričané - studenti přípravného ročníku Karlovy Univerzity. 'Naučili se zpívat jednu sloku česky, přestože česky zatím moc neumějí', říká vedoucí mariánskolázeňské Charity Marie Kavková. Při vystoupení na schodech kostela zde zazpíval biblické písně také sólista Národního divadla René Tuček. V samotné Plzni, kde sbírku odstartovali již ve středu 3.1., vozí koledníci po městě dřevěnou maketu velblouda. Velbloud byl nejen dopravním prostředkem oněch tří 'mudrců z východu', kteří se přišli do Betléma poklonit malému Ježíškovi, ale je i ve znaku města Plzně. V sobotu 6.1. pořádá Městská charita Plzeň Den otevřených dveří ve všech svých zařízeních.

Litoměřická diecéze má přibližně 110 skupinek koledníků. 'Například v Sobotce jsou lidé sbírkou nadšeni, nejvíce přispívali do pokladniček právě ti nejchudší', uvedla litoměřická diecézní koordinátorka Blanka Červená.

Přes 900 skupinek se podařilo dát dohromady v diecézi Hradec Králové. Přes 1000 jich vyjde do ulic na jižní Moravě, v brněnské diecézi.

Mezi koledníky na severní Moravě a ve Slezsku, kde je celkem přes 900 skupin, nebude chybět ani ředitel Ostravsko-opavské diecézní charity Jiří Hořínek. Členem 'Hořínkovy' kolednické skupiny je i známý romský aktivista, indický učitel angličtiny Kumar Vishwanathan.

Pražané mohou potkat tříkrálové koledníky od pátečního odpoledne až do neděle zejména v centru města, na 'Královské cestě' a na Václavském náměstí. 

Každá pokladnička je úředně zapečetěna a po ukončení sbírky budou peníze na místním úřadě sečteny a zaslány na centrální konto 101 101 7777/5500 u Raiffeisenbank Praha 1, Vodičkova 38, variabilní symbol 777. Odtud pak budou rozděleny na vytipované charitní projekty - zejména pro staré lidi, matky s dětmi v tísni, bezdomovce, ale také na humanitární pomoc do zahraničí, zvláště do Kosova. Nejméně polovina vybraných peněz se vrátí do těch míst, kdy byly 'vykoledovány'.

Kontakt: Jan Oulík, tiskové odd. sdružení ČKCH; mobil: 0603/89 59 84.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou