Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Dalajláma nesouhlasí s praktikami proselytismu

Datum publikace11. 1. 2001, 17.00
TiskTisk

Ženeva (CH)/KNA: Tibetský duchovní vůdce dalajláma se nedávno vyslovil proti misijním činnostem mezi příslušníky jiného náboženství. Představitel tibetských buddhistů uvedl v internetovém časopise www.dimanche.ch, vydávaném v Ženevě, že v nadcházejícím století neočekává žádné zásadní změny v příslušnosti k jednotlivým náboženstvím. Křesťané zůstanou křesťany, buddhisté buddhisty. 'Nepokoušejme se vzájemně se obrátit', vyzval dalajláma.

Činnost křesťanských misionářů v Mongolsku, Tibetu a Indii, kde se mnoho lidé obrátilo na křesťanství, je podle dalajlámy 'svým způsobem válka proti národům a jejich kulturám'. Dále dalajláma hovořil o vztazích buddhistického učení s křesťanstvím. 'Osobnosti jako sv. František z Assisi nebo Matka Tereza z Kalkaty jsou vzorem i pro buddhisty.' Ke klonování má dalajláma záporné stanovisko, protože člověk k takovým zásahům podle jeho názoru nemá právo. Potrat označil za formu násilí, které je třeba se vyhnout. Homosexualita je v buddhismu vnímána jako 'špatné sexuální jednání'.

Výslovně se dalajláma obrátil proti 'buddhismu jako módnímu jevu'. Co pochází z křesťanské kultury, se má držet hodnot své tradice. 'Jen ten, kdo po dlouhé a zralé úvaze skutečně věří, že ho buddhismus přivede dál než křesťanství, by se mohl stát buddhistou', říká dalajláma.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou