Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charita pomáhá Salvadoru

Datum publikace18. 1. 2001, 20.00
TiskTisk

Praha: Sdružení Česká katolická charita (ČKCH) uvolní 5000 USD na pomoc latinskoamerickému Salvadoru, postiženému zemětřesením. Ničivé zemětřesení o síle 7,6 až 7,9 Richterovy stupnice, zasáhlo v sobotu 13. ledna v 11.33 místního času území Salvadoru. Epicentrum zemětřesení bylo lokalizováno asi 105 km jižně od hlavního města. Otřesy půdy v této latinskoamerické zemi stále trvají, a proto byly uzavřeny všechny veřejné budovy jako jsou školy, obchody, banky atd. Vláda Salvadoru požádala o mezinárodní pomoc.

Pomoc do Salvadoru pošle také mezinárodní společenství národních Charit - Caritas Internationalis (CI). Prostřednictvím CI pomáhá sdružení ČKCH i v nejvzdálenějších místech na světa. Po povodních na Moravě v roce 1997 naopak obdržela Česká republika pomoc ze zahraničí - většinou šlo o dary Charit - v celkové výši 98 milionů korun.

Finanční prostředky budou zaslány prostřednictvím mezinárodního týmu charitních pracovníků, který bude pravděpodobně vyslán do postižené oblasti, aby pomáhal přímo na místě (členem této skupiny by byl i pracovník sdružení ČKCH). Pokud by však k vyslání týmu nedošlo, budou tyto prostředky zaslány přímo Caritas San Salvador na hrazení okamžité pomoci obětem zemětřesení. Polovina zmíněné částky na pomoc Salvadoru byla vybrána z letošní 'Tříkrálové sbírky' - z části předem určené na zahraniční pomoc. Druhá polovina pochází z loňské 'Tříkrálové sbírky', rovněž z peněz vyčleněných pro zahraniční pomoc.

Na místě zemětřesení začala okamžitě pracovat síť salvadorských diecézních charit. Ty spolupracují se skupinami dobrovolníků, které řídí místní farnosti. Skupina lidí pod vedením Mons. Rosa Chavése koordinuje pomoc na úrovni národní a spolupracuje také s CI. Nejvíce bylo zemětřesením postiženo devět departamentů:

Departament San Salvador hlásí 15 mrtvých, velké materiální škody, 557 zničených domácností, 2430 lidí bez přístřeší, byly poškozeny nemocnice, kostely a veřejné budovy. V departamentu La Libertad je 306 mrtvých. K nejhůře postiženým patří departament Usulután, kde bylo potvrzeno 17 mrtvých 226 zraněných a tisíce lidí bez přístřeší. Řeka Rio Grande se vylila z břehů. Hlavní cesty byly těžce poškozeny a to zkomplikovalo přístup rychlé pomoci k obětem zemětřesení. Převážná část místních komunit byla z 80-90% zničena a mnoho obyvatel z těchto vesnic se pohřešuje. Departament Sonsonate hlásí 38 mrtvých, 225 zraněných a 300 evakuovaných osob. Departament Santa Anna hlásí 21 mrtvých a 7 lidí je nezvěstných. Většina veřejných budov byla totálně poškozena. Celkem 1300 rodin je bez přístřeší a stejný obrázek lze vidět i v jiných částech tohoto kraje. V departamentu La Paz je 19 mrtvých, zničeno je asi 500 domů, bylo poškozeno letiště. Je však povoleno přistávat nákladním letadlům. V obcích San Juan a San Luis Talpa je 1400 poškozených domů a více než 300 domů je poškozeno z části. Velké materiální ztráty hlásí i ostatní obce v tomto kraji. Podle informací Caritas Zacatecoluca zemřelo 17 lidí, 71 zraněných, 8073 domů je zničeno, 16.500 domů je poškozeno, dále je poškozeno 16 kostelů a 2 silnice. Departament San Miquel hlásí 6 mrtvých, hlavní krajská nemocnice 'San Juan de Dios' je z 80% poškozena. V departamentu Cuscatlán je hlášeno19 mrtvých. Departament Chalatenango je poškozen nejméně. Podle zpráv místní charity je zde 39 poškozených domů a 7 domů zničených.

Kontakt: Jan Oulík, tiskové odd. sdružení ČKCH; mobil: 0603/89 59 84; Milan Boldi, odd. humanitární pomoci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou