Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Návštěva Chiary Lubichové v Indii

Datum publikace21. 1. 2001, 0.00
TiskTisk

Indie: Ve znamení dialogu křesťanů s hinduisty se na přelomu roku 2000/2001 uskutečnila první cesta zakladatelky Hnutí fokoláre Chiary Lubichové do Indie. Ch. Lubichová převzala 5.1.2001 cenu 'Defender of peace' (Obránce míru), udělovanou gándhístickým hnutím Sarvodaya. Cena, která jí byla udělena 'za neúnavné rozsévání semen míru a lásky mezi všemi lidmi', má velký význam pro řešení současných napjatých vztahů mezi hinduisty a křesťany.

Ve svém poděkování připomněla laureátka mírové ceny některé myšlenky hinduismu, které jsou jako 'semena Slova' (výrok Druhého vatikánského koncilu) přítomny v jeho tisícileté kultuře. Je to zejména pojetí Boha jako Lásky, které v hinduistické tradici nachází svůj odraz např. v hymnu: 'Bůh nás miloval jako první, protože nám dal svou lásku, která v nás roste, když ho hledáme'. Dále Lubichová uvedla, že přijela do Indie zvláště proto, aby naslouchala a poznávala zdejší starobylou náboženskou tradici s vědomím, že indický lid je citlivý na duchovní hodnoty.

Dalšími významnými body jejího sedmnáctidenního intenzivního programu byla dvě setkání s vyučujícími a studenty na bombajské univerzitě, s nimiž hovořila o důležitosti mezináboženského a mezikulturního dialogu, návštěva Indické katolické biskupské konference (která se svými 120ti členy patří k největším na světě), setkání se třemi sty sester Matky Terezy a zastavení u jejího hrobu.

Cesta Chiary Lubichové do Indie souzní s papežovým mírovým poselstvím k roku 2001, v němž Jan Pavel II. vybízí k dialogu mezi kulturami pro vytváření 'civilizace lásky'. Letošní rok byl také vyhlášen OSN 'Rokem dialogu mezi civilizacemi'.

Na přelomu dubna a května 2001 navštíví Chiara Lubichová Českou republiku a Slovensko. 28. dubna promluví v pražské Svatovítské katedrále na téma 'Nová evangelizace'.

Bližší informace: Servis informací Fokoláre; tel/fax: 02/22 51 85 69.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou