Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Na světě je kolem 180 milionů lidí závislých na drogách

Datum publikace26. 1. 2001, 11.00
TiskTisk

Podle údajů OSN existuje na světě asi 180 milionů lidí závislých na drogách.

Vídeň (A)/KNA: Podle údajů OSN existuje na světě asi 180 milionů lidí závislých na drogách. Úřad OSN pro kontrolu drog a potírání zločinnosti /ODCCP/ se sídlem ve Vídni, vyjádřil ve své výroční zprávě za rok 2000 uspokojení nad poklesem produkce drog v příslušných pěstitelských zemích. Jak sdělilo ODCCP, hlavními pěstitelskými zeměmi jsou v současné době ještě Barma, Afganistan a Kolumbie. Problémy s drogovou závislostí existují ve 134 členských státech OSN. Pozitivně zaznamenává šetření OSN snížení úmrtnosti v důsledku požívání drog v Německu, Francii, Španělsku, Itálii a Rakousku. V USA se v letech 1985 a 1999 snížila spotřeba kokainu o 70 procent a celkové užívání drog o 40 procent. Nejrozšířenější je podle údajů OSN spotřeba cannabisu /celkem 144 milionů lidí/, dále zneužívání amphetaminu /20 milionů/ a spotřeba kokainu /14 milionů lidí/. Na heroinu je podle zprávy závislých celkem devět milionů lidí. Nejvyšší přírůstek zaznamenává úřad OSN v posledním desetiletí v oblasti obchodu s prostředky obsahujícími amphetamin /ATS/. Zabavené množství se zde zněkolikanásobilo a činí 19% z celkového množství zajištěných drog. Jak zpráva uvádí, producenty je možno obtížně stíhat, neboť ATS je produkován většinou v ukrytých laboratořích. Jako úspěch hodnotí zpráva omezení pěstování drog. Například v Pákistánu, po realizaci příslušného 15ti letého programu, neexistují již prakticky žádná nelegální maková pole. V Bolivii se podařilo za tři roky snížit o 78 procent ilegální pěstování kokainu. I pěstování máku ve Vietnamu se v devadesátých letech snížilo o devadesát procent.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou