Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Stát Vatikán má novou ústavu

Datum publikace2. 2. 2001, 20.00
TiskTisk

Vatikán/VIS: 'Základní zákon', považovaný za ústavu Vatikánu, vejde v platnost na svátek Stolce sv. Petra 22. února 2001. Jedná se o revizi původního textu 'základního zákona' z roku 1929. Nová ústava je výsledkem několikaměsíční práce právnické komise jmenované papežem.

První paragraf zákona zůstává nezměněn a říká se v něm: 'Pontifex Maximus, hlava státu Vatikán má plnost zákonodárné, výkonné a soudní moci'. Papež je také vrcholným představitelem Vatikánu ve vztazích s ostatními státy. Tato funkce je prováděna státním sekretariátem.

Zákonodárná moc je svěřena 'delegováním a v kolegiálním duchu komisi kardinálů, v čele s prezidentem, jmenovaných papežem na pětileté období'. Zákonodárná moc tak přísluší Papežské komisi pro stát Vatikán. Výkonná moc je delegována papežem prezidentovi této komise. Soudní moc je svěřena zástupným způsobem soudům státu Vatikán.

Nový 'základní zákon' obsahuje několik důležitých změn: Přiměřenější rozlišení mezi zákonodárnou a výkonnou mocí; komise kardinálů má moc vydávat zákony; zrušení úřadu guvernéra (tento úřad nebyl obsazen od roku 1952); definování a přehled pravomocí a kompetencí státního sekretariátu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou