Lupa
Obsah Obsah
Portál

Charitní mise na severním Kavkazu pokračuje

Datum publikace9. 2. 2001, 20.00
TiskTisk

V nejbližší době odjedou na severní Kavkaz další dva charitní pracovníci. S pokračováním mise se počítá po celý tento rok.

Olomouc-Nazran (Čečensko): Stálé nebezpečí, nervozita a napětí, nepředvídatelné jednání ze strany ruské armády, zoufalství a beznaděj čečenských obyvatel - to byla každodenní realita, s níž se po dobu sedmi měsíců setkával Jiří Středa, humanitární pracovník Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) na severním Kavkazu. Středa, který se v lednu vrátil, uvedl loni v červenci do provozu kancelář mezinárodní charitní mise v ingušské metropoli Nazran. Odtud s místními spolupracovníky vypravoval a doprovázel konvoje s potravinami do Grozného v Čečensku, podílel se na organizaci, otevření a provozu dětského centra v Grozném a pomoci čečenským uprchlíkům.

'Česká katolická charita (ČKCH) dostala mandát od mezinárodního společenství charit (Caritas Internationalis - CI) ke koordinaci charitních programů na severním Kavkazu, v Ingušsku a v Čečensku. Stala se jediným představitelem CI v Čečně. Myslím, že to znamená mezinárodní uznání naší práce', vysvětluje Středa. Charita realizuje na severním Kavkazu dva hlavní programy - potravinovou pomoc lidem v Grozném a Dětské centrum v Grozném pro 50 dětí. 

'Potravinový program byl úspěšně ukončen', říká Středa. Do Grozného jsme dovezli čtyři dodávky základních potravin, vždy pro 5000 lidí. Kromě toho jsme se snažili pomáhat a vyhledávat ty sociálně nejslabší, kteří se z různých důvodů nedostali na oficiální seznamy OSN a obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni při České televizi.' Podle Středy se jednalo asi o pět set lidí, které Charita zásobovala potravinovými balíčky po dobu tří měsíců. Jejich seznam pak předala pracovníkům společnosti Člověk v tísni, která má uzavřenu smlouvu s OSN na dodávky humanitární pomoci do Čečenska. 'Finanční prostředky na tento projekt jsou již vyčerpány', dodává Středa.

Dětské centrum v Grozném bylo po krátké rekonstrukci domu ve čtvrti Leninskaja otevřeno 4. září 2000. Nyní slouží 50ti dětem, převážně sirotkům a polosirotkům ve věku od 2 do 12 let. 'Krátce po otevření přijeli pracovníci OSN, kteří se vůbec poprvé dostali do čečenské metropole. Hodnotili tento projekt velmi pozitivně s tím, že ve spolupráci s UNICEF by ČKCH měla letos vybudovat v Grozném ještě další tři podobná centra', uvádí Středa. Podle něj se mělo s realizací tohoto projektu začít letos v lednu, ale zhoršená bezpečnostní situace po únosu amerického humanitárního pracovníka Kenntha Glucka z organizace Lékaři bez hranic zahájení projektu oddálila. 'Ten únos v podstatě zastavil veškerou humanitární činnost v Čečensku', dodává Středa. Všem humanitárním pracovníkům byl po této události zamezen přístup do Čečny. Další práce teď závisí na jednáních. Provoz Dětského centra v Grozném zajišťuje tým vyškolených místních pracovníků.

Ruská oficiální místa předpokládala, že se do prvního října loňského roku vrátí všichni uprchlíci pobývající v Ingušsku zpět do Čečenska. Bohužel jejich počet v Ingušsku kvůli bezpečnostní situaci, nedostatku potravin a zničeným obydlím vzrostl. A to i přes snahu OSN a nevládních organizací jim při návratu pomáhat. Počet čečenských běženců v Ingušsku se nyní odhaduje na 200 tisíc, z toho je 150 tisíc registrováno a žije v táborech a střediscích ministerstva pro nenadálé události a asi 50 tisíc v divokých táborech a u příbuzných. 'Tato humanitární katastrofa dosáhla takových rozměrů, že se bude muset řešit na mezinárodním poli. Humanitární organizace ji vyřešit nemohou, mohou jen pomáhat', domnívá se Středa.

V nejbližší době odjedou na charitní misi další dva pracovníci. S pokračováním mise na severním Kavkazu se počítá po celý tento rok. Celkově zatím ČKCH vynaložila na pomoc uprchlíkům z Čečenska více než 110 tisíc USD, z toho 50 tisíc bylo vyčerpáno na potravinovou pomoc pro Groznyj, 40 tisíc na provoz Dětského centra a 20 tisíc na vybudování a provoz charitní mise a zajištění bezpečnosti.

Kontakt: Jiří Středa; tel: 068/52 29 354; mobil: 0602/78 90 57.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou