Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církve střední a východní Evropy hledají místo v pluralistické společnosti

Datum publikace13. 2. 2001, 19.00
TiskTisk

Církvím ve střední a východní Evropě se dosud zcela nepodařilo nalézt své místo v postkomunistické společnosti, jak vyplývá z poznatků mezinárodního výzkumného projektu.

Berlín (D)/KAP: Církvím ve střední a východní Evropě se dosud zcela nepodařilo nalézt své místo v postkomunistické společnosti, jak vyplývá z poznatků mezinárodního výzkumného projektu. Nepodařilo se jim vnést základní křesťanské postoje do politiky a světa sdělovacích prostředků, uvedl iniciátor projektu - vídeňský teolog Paul Zulehner - při své přednášce v Berlíně. Tlak vůči církvím ze strany komunistického státu tehdy vyžadoval obranný postoj. Dnes však ztěžuje církvím situaci v demokratickém a pluralistickém okolí.

Náboženský sociolog Miklos Tomko poukázal na velké rozdíly v dnešní náboženské situaci v jednotlivých zemích. Církve v Polsku a Rumunsku jsou silně zakořeněny ve společnosti. Naproti tomu v Maďarsku a Slovinsku existuje velká polarizace mezi křesťany a uskupeními, která jsou vůči církvím nepřátelská. Rozsáhlé ateistické společnosti se vytvořily na území bývalé NDR a v České republice. Příčinami těchto rozdílů jsou národní tradice, stupeň modernizace, struktury vyznání a rozsah komunistického potlačování náboženství. Tomko zdůraznil, že v uvedených zemích se obecně od pádu komunismu vyskytuje zvýšený zájem o náboženství, což lze konstatovat především u lidí mladších 30ti let a v prostředí intelektuálů.

S výsledky studie byli již v listopadu 1999 seznámeni katoličtí biskupové českých a moravských diecézí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou