Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tříkrálová sbírka vynesla přes 31 milionů korun

Datum publikace13. 2. 2001, 19.00
TiskTisk

Ke 12.2.2001 se na centrálním kontě České katolické charity (číslo 101 101 7777/5500 u Raiffeisenbank Praha 1, variabilní symbol 777) sešlo celkem 31.174.562,70 Kč.

Praha: Tříkrálová sbírka, kterou počátkem letošního roku pořádala Česká katolická charita (ČKCH) poprvé na celém území republiky, vynesla dosud již přes 31 milionů korun. Ke 12.2.2001 se na centrálním kontě (číslo 101 101 7777/5500 u Raiffeisenbank Praha 1, variabilní symbol 777) sešlo celkem 31.174.562,70 Kč.

Na centrální konto byl jednak zasílán výtěžek z pokladniček, s nimiž v českých a moravských vesnicích a městech koledovalo celkem 5722 skupinek koledníků, převážně dětí a mládeže. Celkový výnos z pokladniček činí 23,5 milionu Kč. Zbývající částku - 7,6 milionu Kč - poukázali dárci na centrální konto prostřednictvím 'tříkrálových složenek', které byly roznášeny do poštovních schránek, a také převody finančních příspěvků z bankovních účtů.

Účelem sbírky byla především pomoc lidem v nouzi, zejména seniorům, matkám s dětmi v tísni či bezdomovcům. Menší část je určena také na humanitární pomoc do zahraničí. Do konce února bude obnos z centrálního konta rozdělen na jednotlivé projekty tak, že se nejméně polovina 'vykoledovaných' prostředků vrátí na podporu projektů do míst, kde byly peníze vybrány.

'Na Plzeňsku to budou většinou domovy pokojného stáří a stacionáře pro zdravotně postižené', říká o záměrech plzeňská diecézní koordinátorka Marie Suchá. Podobné priority si zvolili na Olomoucku. 'Rádi bychom, aby si každá z charit zvolila jako klíčový nějaký projekt pomoci sociálně slabým rodinám', říká koordinátor sbírky v Arcidiecézní charitě Olomouc Marek Navrátil. Pomoc by však neměla být pouze jednorázová. 'Chceme, aby se s rodinami dále pracovalo a ony se dostávaly ze sociální propasti.' V těchto dnech 'Tříkrálové komise' v některých diecézích ještě upřesňují, které projekty budou z výtěžku sbírky podpořeny. 'Na předložení konkrétních záměrů mají charity ještě dva týdny času', dodává Navrátil. V březnu totiž zástupci jednotlivých charit předloží olomoucké arcidiecézní komisi konkrétní projekty.

'Podrobné závěrečné vyúčtování Tříkrálové sbírky zveřejníme v květnu nebo červnu letošního roku', uvedl generální sekretář sdružení ČKCH Jaroslav Kopřiva.

Kontakt: Jan Oulík, tiskové odd. sdružení ČKCH; mobil: 0603/89 59 84.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou