Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

60. výročí umučení Alfréda Fuchse

Datum publikace14. 2. 2001, 20.00
TiskTisk

Připomínka 60. výročí umučení významného představitele české žurnalistiky a českého katolicismu 20.-30. let PhDr. Alfréda Fuchse se koná v sobotu 17. února v benediktinském arciopatství v Praze - Břevnově.

Praha: Připomínka 60. výročí umučení významného představitele české žurnalistiky a českého katolicismu 20.-30. let PhDr. Alfréda Fuchse se koná v sobotu 17. února v benediktinském arciopatství v Praze - Břevnově (Markétská 28/1) s následujícím programem:

* 13.30 modlitba na břevnovském hřbitově (č. A 5-21)

* 14.00   mše v bazilice sv. Markéty

* 15.00  přednáška Roberta Krumphanzla a četba Fuchsových textů v pavilonu Vojtěška (v zahradě břevnovského kláštera).

Alfréd Fuchs se narodil 23.6.1892 v Praze v židovské rodině. Jeho hebrejské jméno po předcích zní: Meir ben Šelomo ha Levi. Pocházel tedy z biblického rodu Levitů, jehož příslušníci mívali na starých židovských hřbitovech náhrobky s konvičkou jako znak svých bohoslužebných úkonů. Už jako středoškolák toužil po hlubším poznání Boha, a proto se na gymnáziu účastnil vyučování židovského i katolického náboženství. V obojím byl nejlepším žákem.

Během studia na Univerzitě Karlově navštěvoval přednášky prof. Tomáše G. Masaryka i výklady pozdějšího pražského arcibiskupa Františka Kordače. Po roce 1918 pracoval až do svého zatčení nacisty jako redaktor v tiskovém odboru prezídia ministerské rady. Byl obratným řečníkem a publikoval četné články v časopisech. V roce 1921 přijal křest v katolické církvi (v emauzském klášteře). Napsal 34 knih, z nichž nejznámější je jeho autobiografický román 'Oltář a rotačka', dále 'Zákulisí novin' a 'Kurs křesťanské státovědy'. Ve všech publikacích projevoval pronikavou znalost náboženských otázek a za hlavní problém doby označil nutnost harmonie pozemské a Boží obce.

Na hřbitově u sv. Markéty v Praze - Břevnově jsou na prostém kameni s jeho jménem uvedena tři hlavní data jeho života: narozen 23.6.1892 v Praze, pokřtěn 29.7.1921 v Praze, umučen 16.2.1941 v Dachau.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou