Lupa
Obsah Obsah
Portál

Radio Vatikán vysílá již 70 let

Datum publikace14. 2. 2001, 20.00
TiskTisk

Radio Vatikán, oficiální rozhlas Svatého stolce, oslavilo v pondělí 12. února 70 let své existence.

Vatikán/VIS/KNA: Radio Vatikán, oficiální rozhlas Svatého stolce, oslavilo v pondělí 12. února 70 let své existence. Vysílání vatikánského rozhlasu tehdy zahájil papež Pius XI. projevem v latině, když předtím slavnostně požehnal vysílač postavený Gulielmem Marconim. Řízení vysílání Radia Vatikán, které má 35 národních redakcí a vysílá ve 47 jazycích, je svěřeno jezuitskému řádu.

Při audienci, na kterou papež Jan Pavel II. pozval 400 zaměstnanců rozhlasu, Svatý otec mj. řekl: 'Evangelizace prostřednictvím rozhlasu znamená nabízet profesionálně vynikající informace, které se pomocí komentářů k událostem stávají každodenní katechezí spojenou s životem a zkušeností posluchače. Tato evangelizační činnost vyžaduje neustálé úsilí o přizpůsobování a modernizaci, ale také solidní lidskou, kulturní a profesionální formaci spojenou s pevnou duchovní a misionářskou motivací'.

Pomocí krátkovlnných vysílačů dosáhne Radio Vatikán i do nejodlehlejších částí světa. Mimořádný význam mělo a má vysílání vatikánského rozhlasu pro země, v nichž je potlačována náboženská svoboda. Tak tomu bylo např. v době nacistické diktatury nebo za vlády komunismu ve východní a střední Evropě.

V České republice přejímá vysílání Radia Vatikán Radio Proglas (pondělí až pátek 8.40 a 20.10 hodin na vlnách 97,9 FM - Ještěd nebo 90,6 FM - Svatý Hostýn, v sobotu ve 20.00 a v neděli v 7.25 hodin na stejných vlnách). České vysílání vatikánského rozhlasu má svůj čas každý den v 5.10 a v 19.30 hodin. Ředitelem české redakce je P. Josef Koláček SJ.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou