Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

100. výročí úmrtí zakladatele petrinů

Datum publikace15. 2. 2001, 20.00
TiskTisk

Bohoslužba u příležitosti 100. výročí úmrtí P. Václava Klementa Petra, zakladatele Kongregace bratří Nejsvětější svátosti se koná v kostele Panny Marie Růžencové v Českých Budějovicích 17.2. od 9.00 hodin.

České Budějovice: Slavnostní bohoslužba u příležitosti 100. výročí úmrtí P. Václava Klementa Petra, zakladatele Kongregace bratří Nejsvětější svátosti (tzv. petrinů) se koná v kostele Panny Marie Růžencové v Českých Budějovicích v sobotu 17. února od 9.00 hodin.

Václav Petr se narodil 16.1.1856 v Sušici. Po maturitě na gymnáziu v Klatovech vstoupil do kněžského semináře v Českých Budějovicích. Na kněze byl vysvěcen 18.7.1880 v českobudějovické katedrále sv. Mikuláše biskupem Janem Valeriánem Jirsíkem. Jeho prvním působištěm se staly Blovice. Na přání biskupa Jirsíka brzy odešel do semináře v Českých Budějovicích jako vicerektor (18.1.1883). Při svém nástupu řekl seminaristům: 'Konejte své povinnosti tak, jak se je budu snažit konat já'. Kromě práce v semináři se s láskou a horlivostí věnoval všem potřebným lidem.

Již v době středoškolských studií onemocněl tuberkulózou, která ho jako temný stín provázela po celý život, až ho nakonec přivedla k předčasné smrti. Nezabránila mu však v uskutečnění životního ideálu: založit vlastní českou kongregaci. Rozhodl se zcela se věnovat řeholnímu životu. V roce 1888 založil Kongregaci bratří Nejsvětější svátosti. Kromě původního zaměření k výchově a přípravě mladých mužů na duchovní povolání se také věnoval laikům - hlavně prostým lidem, jejich náboženskému vzdělání, a mládeži, především dělnické. Do popředí postavil úctu k eucharistii (Nejsvětější svátosti oltářní).

Vyčerpán nemocí a prací zemřel 17.2.1901 v pověsti svatosti.

Díky jeho aktivitě a obětavosti byl vybudován českobudějovický kostel Panny Marie Růžencové, který byl vysvěcen 7.10.1900 biskupem Martinem Josefem Říhou. Také jeho duchovní dílo pokračovalo dál - i přes mnohé těžkosti. Malé společenství, které dnes žije v duchu P. Petra, čítá 22 členů, z toho polovinu mladých.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou