Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Páté výročí založení ostravsko-opavské diecéze

Datum publikace15. 2. 2001, 16.00
TiskTisk

Páté narozeniny své diecéze bude oslavovat biskup František Lobkowicz s věřícími třemi způsoby.

Ostrava: Letos v květnu uplyne pět let od vzniku ostravsko-opavské diecéze. Tyto narozeniny bude biskup František Lobkowicz oslavovat se svou diecézí třemi způsoby: novénou k Duchu svatému v katedrále Božského Spasitele před slavností Seslání Ducha svatého, srpnovou diecézní poutí do Trzebnice k hrobu sv. Hedviky a svou osobní návštěvou ve všech jedenácti děkanátech. Prvním děkanátem, který biskup v rámci oslav navštívil (9.2.), byl děkanát Ostrava, kde je sídlo ostravsko-opavské diecéze.

Dopoledne zavítal biskup Lobkowicz do charitního Domu sv. Veroniky v Paskově, kde své poslední dny tráví lidé s onkologickými onemocněními. Biskup mohl nahlédnout např. do místnosti rozloučení, kde mohou příbuzní o samotě pobýt se zemřelým členem rodiny. Dále byla na programu návštěva stavby nového kostela v Krásném Poli a staveniště 'vesničky soužití' v Ostravě-Muglinově, kde lze již vidět vybetonované základy budoucích domků pro české a romské rodiny. S biskupem se setkali také klienti Domu pokojného stáří v Ostravě-Heřmanicích.

Hlavním bodem dne v ostravském děkanátu bylo setkání při děkovné bohoslužbě v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Ostravě-Pustkovci. Bohoslužby se účastnilo přibližně 500 věřících. Po mši se konala beseda, při níž biskup Lobkowicz představil své spolupracovníky z biskupství a odpovídal na otázky věřících. Ty zajímal mj. stav oprav kostela sv. Václava, počet kněží na území diecéze i program Diecézního centra mládeže pro chlapce ve věku 13ti let.

Dalším místem ostravsko-opavské diecéze, které biskup se svým týmem navštíví, bude 23. února děkanát Karviná.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou