Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Slovník katolických kněžských osobností na Slovensku

Datum publikace15. 2. 2001, 21.00
TiskTisk

'Slovník katolických kněžských osobností na Slovensku' představuje na 852 stranách 2599 kněží.

Bratislava (SK)/KAP: Historické i soudobé katolické kněžské osobnosti Slovenska je možno nyní vyhledat v obsáhlém slovníku. Kniha představuje na 852 stranách 2599 kněží, přičemž sahá od slovanských apoštolů Cyrila a Metoděje až k novému šéfredaktorovi týdeníku 'Katolické noviny' Marianu Gavendovi, který se narodil v roce 1963. Jsou zde zahrnuti velcí obnovitelé slovenského jazyka a literatury v čele s Antonem Bernolákem právě tak jako - dnes nikoli nesporní - průkopníci a tvůrci první Slovenské republiky Andrej Hlinka a Jozef Tiso. Obsáhlý rejstřík uvádí kněze rovněž podle jejich církevních hodností (biskupové, arcibiskupové, kardinálové), podle eventuální příslušnosti k řádům i podle okruhů jejich působnosti (církevní funkce a vědecké obory).

'Slovník katolických kněžských osobností na Slovensku' byl představen veřejnosti při slavnostním aktu v bratislavském arcibiskupském paláci. Kardinál Ján Chryzostom Korec, který pro slovník napsal teologicko-historický úvod, uvedl v děkovném projevu, že v knize uvedené kněžské osobnosti dalekosáhle ovlivnily společnost svým působením - zejména ve vzdělávacích institutech. Proto, jak uvedl nitranský biskup Korec, tato kniha 'není jen slovníkem pro kněze, ale pro všechny Slováky, slovníkem pro tisíce lidí'. Je natolik katolická (= všeobecná), že zahrnuje i kněze jiných národností působících na Slovensku, přičemž kardinál Korec zmínil zejména Italy a Rakušany.

Podle šéfredaktora sborníku prof. Júlia Pasteky je slovník na jedné straně užitečnou encyklopedií, na druhé straně jde také o morální nápravu, protože za 40 let komunistického despotismu byl přínos katolíků ke slovenské kultuře v falšován a často zcela zatajován. Bez povšimnutí tehdy zůstávalo i působení katolických Slováků v zahraničí, ať již u krajanů v Evropě a Americe nebo jako misionářů ve všech částech světa.

Dvousvazkový sborník o evangelících ve slovenské kultuře vyšel již před několika lety, takže slovník významných katolických kněží nelze označit za konfesně zúžený. Byl koncipován jako příspěvek k Jubilejnímu roku a je vnímán jako 'vizitka' katolické církve pro třetí tisíciletí.

Křesťanský filozof Jan Letz, který se ujal slova jménem 50ti autorů slovníku, zdůraznil, že kniha je výsledkem snah o rovnováhu mezi 'suchou informací, životními dramaty představených osobností a existenciální dimenzí'. Vyjádřil přání, aby mohl následovat druhý díl o laicích, kde by byla věnována pozornost zejména úloze žen.

Prezentace se účastnil kromě několika biskupů také dosavadní apoštolský nuncius na Slovensku arcibiskup Luigi Dossena. Herec Štefan Bucko ze slovenského Národního divadla přednesl básně slovenských katolických básníků. Jednu z těchto básní sepsal básník Viliam Turčány speciálně pro prezentaci této knihy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou