Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výstava o sestře Restitutě Kafkové ve Štýrském Hradci

Datum publikace15. 2. 2001, 21.00
TiskTisk

Výstava o řeholnici a mučednici Heleně Kafkové - sestře Marii Restitutě - potrvá na radnici ve Štýrském Hradci do 23.3.

Štýrský Hradec (A)/KAP: Život a utrpení blahoslavené řeholní sestry a mučednice Heleny Kafkové - sestry Marie Restituty je předmětem výstavy ve fotogalerii radnice ve Štýrském Hradci, kterou starosta Alfréd Stingl označil za 'jednu z nejdůležitějších výstav, které se zde kdy uskutečnily'. Výstava, která byla otevřena za přítomnosti politiků všech stran a mnoha zájemců, je podle starosty připomínkou mladé generaci, upomínkou na ženu, která byla 'morální a lidskou instancí v nelidském režimu'.

Probošt Heinrich Schnuderl hovořil o sestře Restitutě jako ženě, která oproti klišé pobožnůstkářské jeptišky postavila obraz řeholní sestry otevřené světu, jež byla ve svém životě zbožná, sebevědomá a samostatná, 's oběma nohama na zemi', nevyhýbala se konfliktům a energicky vystupovala proti nespravedlnostem a nepravdám - i vůči své nadřízené. I během nacistického teroru stála odhodlaně za svými zásadami, které byly formovány základními myšlenkami křesťanství a lidství. Patří tak k lidem, kteří svým odbojem zachránili část důstojnosti Rakouska.

Pro ředitele výstavy Bruno Sauera je Maria Restituta Kafková vzorem v zasazování se za lidská práva, víru a Rakousko. Za svou motivaci k organizování výstavy o této odvážné řeholnici uvedl její 'sociální angažovanost, křesťanství prožívané bez slepé poslušnosti, toleranci, otevřenost světu a její odvážný odpor vůči nepravdám a nespravedlnostem režimu, který pohrdal lidmi'.

Výstava je otevřena až do 23. března, od pondělí do pátku od 8 do 18 hodin.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou