Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

List biskupů ke sbírce 'Svatopetrský haléř'

Datum publikace19. 2. 2001, 14.00
TiskTisk

Přinášíme dopis českých a moravských biskupů ke sbírce 'Svatopetrský haléř', který byl čten na konci bohoslužeb v neděli 11.2.2001.

Praha: Přinášíme dopis českých a moravských biskupů ke sbírce 'Svatopetrský haléř', který byl čten na konci bohoslužeb v neděli 11.2.2001:

Drazí bratři a sestry,

v neděli 18. února se uskuteční každoroční sbírka nazvaná 'Svatopetrský haléř'.

Především děkujeme Pánu Bohu i Vám za veškerou štědrost. Tou se křesťanský duch vždy vykazoval a potvrzoval. Osvědčili jste to už tolikrát a tolikerým způsobem. Uvědomujeme si, že je mnoho potřeb a výzev, na které je třeba reagovat.

Chceme tímto krátkým listem upozornit na to, že sbírka 'Svatopetrský haléř' je určena do rukou Svatého otce, aby mohl on za svou osobu i jménem církve přispět v naléhavých potřebách světa ke zmírnění aktuální hrůzy nebo tísně, která se v následující době může objevit. Jsou to většinou i televizí zaznamenané kalamity, v nichž gesto Svatého otce je projevem hluboké solidarity a účinného soucitu, a zároveň konkrétním finančním darem.

Můžeme a máme na tom mít podíl my všichni, kdo spoluvytváříme katolickou církev.

To slůvko 'haléř' nám připomíná vdovu z evangelia (Lk 21,3), kterou Kristus obdivuje, že totiž dala ze svého nedostatku. Sbírka 'Svatopetrský haléř' nevybízí ani tak k heroickým postojům, ale spíš počítá s jakýmkoli 'málem', které v součtu znamená tolik, že přece jen někde někomu pomůže.

Sbírka 'Svatopetrský haléř' je také projevem úcty a důvěry vůči Svatému otci a jeho postojům a rozhodnutím.

Loni se vybralo devět a půl milionů korun. Kolik vybereme letos?

Jednotlivé diecéze zašlou výnos sbírky na konto České biskupské konferece: Bank Austria Creditanstalt a.s., Revoluční 15, Praha 1; číslo účtu: 530 477 9052/2700, var. symbol 20.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou