Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Poselství papeže účastníkům setkání biskupů - přátel hnutí Fokoláre

Datum publikace19. 2. 2001, 22.00
TiskTisk

Papež Jan Pavel II. zaslal (14.2.) účastníkům 25. setkání biskupů - přátel hnutí Fokoláre poselství.

Vatikán: Papež Jan Pavel II. zaslal (14.2.) účastníkům 25. setkání biskupů - přátel hnutí Fokoláre poselství následujícího znění:

1. Jsem velmi rád, že vás mohu srdečně pozdravit u příležitosti vašeho setkání biskupů - přátel hnutí Fokoláre, které probíhá v těchto dnech v 'Centru Mariapoli' v Castel Gandolfu. Děkuji vám za vaši dnešní návštěvu, jež je výrazem společenství církve, které vás sjednocuje s Petrovým nástupcem.

Sešli jste se, abyste se na základě zkušeností, zpráv a svědectví společně zamýšleli nad podnětným tématem 'Ukřižovaný a opuštěný Kristus - pramen církve jako společenství'. Velmi si cením této iniciativy, která vás shromáždila již po dvacáté páté, a vřele vám doporučuji, abyste se nechali vést ukazateli, jak jsem je popsal v apoštolském listu 'Novo millennio ineunte'. Vyzývám v něm všechny křesťany, aby upřeli svůj zrak na tvář ukřižovaného a zmrtvýchvstalého Krista, aby prohloubili tajemství bolesti a lásky, ze kterého se rodí a neustále se obnovuje církev jako společenství - živý obraz Nejsvětější Trojice.

2. V Kristově kříži nacházíme pravý zdroj spásy, nejvyšší zjevení Boží lásky, hluboké zakotvení společenství s Bohem a mezi námi navzájem. Agónie, kterou prožívá Ježíš na kříži, se zdá být okamžikem vítězství temnoty a zla, ve skutečnosti je však Kristovým vítězstvím, které se uskutečňuje skrze jeho poslušnou lásku k Otci, skrze soucitnou lásku s lidmi - otroky hříchu. Ve zmíněném apoštolském listě jsem v této souvislosti napsal: 'Ježíšův výkřik na kříži, nejmilejší bratři a sestry, neprozrazuje úzkost zoufalce, nýbrž modlitbu Syna, který v lásce nabízí svůj život Otci pro spásu všech lidí. Zatímco se ztotožňuje s naším hříchem, opuštěný od Otce, se zcela svěřuje do Otcových rukou' (Novo millennio ineunte, 26).

V ukřižovaném a opuštěném Kristu jsou hřích a zlo definitivně poraženy, je tak umožněna plná jednota lidstva s Otcem a jednota lidí navzájem. Evangelista Jan, inspirovaný slovy proroka Zachariáše, říká: '?budou hledět na toho, kterého probodli' (Jan 19,25). Tento pohled, který se obrací směrem ke kříži, směřuje Kristus k Otci, aby kolem něho vytvořil nové společenství lásky. Opravdu nikdy zcela nepronikneme toto velké tajemství (srov. Novo millennio ineunte, 25).

3. Láska k Ukřižovanému, kterého jsme kontemplovali ve chvíli vrcholného utrpení a opuštěnosti, představuje mistrovskou cestu nejen k účinnému společenství na každé rovině církevní struktury, nýbrž i k zahájení plodného dialogu s jinými kulturami a náboženstvími. Za tímto účelem vám velmi pomohou duchovní témata, teologické úvahy a svědectví, kterými se v těchto dnech zabýváte.

Z kontemplace tváře opuštěného Krista nemohou nevzejít podněty, které nás povedou k tomu, abychom prožívali do větší hloubky velké tajemství společenství obsažené a zjevené v této tváři: 'Pokud jsme skutečně kontemplovali Kristovu tvář', píši v citovaném apoštolském listě Novo millennio ineunte, '... náš pastorační plán se bude nepochybně zakládat na 'novém přikázání', které nám on sám dal: 'Jak jsem já miloval vás, tak se navzájem milujte vy' (Jan 13,34)'.

V historické etapě, kterou prožíváme, stojíme před náročným posláním: utvořit z církve místo, kde se žije tajemství božské lásky, a školu, kde se tomuto tajemství vyučuje. Jak by to bylo možné bez nového objevení opravdové spirituality společenství? Je především potřebné vnímat zrakem srdce trinitární tajemství v nás, abychom ho pak uměli objevit ve tvářích druhých. Bratr ve víře je pro nás někým, kdo nám patří v tajemné jednotě mystického těla Kristova. Pouze tehdy, když vytvoříme prostor bratru, abychom mohli vnímat to pozitivní, co je v něm, je možné pochopit, že je pro nás darem (srov. Novo millennio ineunte, 43). Budete-li takto žít spiritualitu jednoty a společenství, charakteristickou pro vaše hnutí, bude tato jednota přinášet bohaté plody obnovy pro všechny věřící.

4. Vážení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou