Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charita zaslala do Indie léky

Datum publikace28. 2. 2001, 21.00
TiskTisk

20.040 balení antibiotik Ampicilin o celkové hmotnosti 705 kg, které věnovala firma Léčiva a.s., zaslala do Indie Česká katolická charita.

Praha-Bhuje (Indie): Zásilku léků do indického Bhuje dopravilo letecky sdružení Česká katolická charita (ČKCH). Jedná se o 20.040 balení antibiotik Ampicilin o celkové hmotnosti 705 kg, které věnovala firma Léčiva a.s. Cena léků přesahuje jeden milion korun. Zásilku převzal na bhujském letišti ředitel místní pobočky Indické charity (Caritas India).

Indická charita provozuje tři střediska pro ty, které lednové zemětřesení připravilo o jejich blízké a o střechu nad hlavou - ubytovací tábor v Bhachau, středisko pomoci v Kutch Vikas Trust a tábor u nemocnice sv. Josefa v Gandhidhamu. 800 dobrovolníků se zde stará téměř o 20.000 rodin. Charita již rozdala přes 1.500 stanů, postavila na 5.000 provizorních přístřešků a rozdala 50.000 potravinových a hygienických balíčků. Pro operativnější možnost pomoci bylo zakoupeno také šest mobilních telefonů, tři nákladní automobily a pět počítačů.

Na této pomoci se podílejí i dárci z České republiky. Sdružení ČKCH totiž zaslalo na konto Indické charity ve dvou platbách celkem půl milionu korun, pocházejících z darů občanů a institucí České republiky, a uhradilo rovněž dopravu zmíněných antibiotik.

'Ze zpráv Indické charity je patrné, že pomoc je poskytována velmi profesionálně, včetně evidence', uvedla Květa Princová, vedoucí charitní humanitární pomoci do zahraničí. 'V Indii potřebují hygienické potřeby, cukr, svíčky a čaj, ale také drobné nářadí a kuchyňské potřeby, protože lidé si již začínají stavět nová obydlí', upřesnila Princová. Zároveň upozornila, že pomoc se vyplatí zasílat pouze ve velkém množství. Zájem je také o školní potřeby pro děti, což je další znamení, že se situace začíná normalizovat. ČKCH nyní jedná o dlouhodobé pomoci při výstavbě nových obydlí.

Tragické zemětřesení, které si vyžádalo životy několik desítek tisíc obyvatel, postihlo západní Indii 26.1.2001. O den později zveřejnila ČKCH sbírkové konto na pomoc obětem - číslo účtu: 101 101 7777/5500 u Raiffeisenbank Praha 1, variabilní symbol 107 - Indická republika. Na konto zaslali dárci z České republiky již více než 1,200.000 Kč.

Kontakt: Jan Oulík, tiskové odd. sdružení ČKCH; mobil: 0603/89 59 84.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou