Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Sunar na Ukrajinu nedorazil

Datum publikace28. 2. 2001, 21.00
TiskTisk

Humanitární zásilka, která obsahovala přes 8 000 kilogramů Sunaru a další pomoc, nedorazila k dětem z Tiatcheva na Zakarpatské Ukrajině kvůli problémům s ukrajinskými celníky.

Praha-Ukrajina: Humanitární zásilka, která obsahovala přes 8 000 kilogramů Sunaru a k tomu desítky krabic s rýží, moukou, těstovinami, cukrem a kartony s oblečením, nedorazila k dětem z Tiatcheva na Zakarpatské Ukrajině. Jan Lauterbach, soukromý autodopravce z Brna a dobrovolný spolupracovník sdružení ADRA, který s kamionem vyjel již před třemi dny, zažil obrovské problémy s ukrajinskými celníky a musel se i s nákladem vrátit zpět.

'S Ukrajinou se musí konzultovat vše dopředu; předem musí být schváleno, co do země chtějí a vezmou, a co ne. Měli jsme vyřízeny všechny náležitosti. Problém nastal, když si jeden z celníků všiml, že náš doklad o veterinárním potvrzení není originál. Složitě jsem přes Prahu vyřizoval zajištění jiného potvrzení, a když jsem druhý den přišel na celnici, jiný celník po mě chtěl jinou věc: zemi původu mléka. Na všech dokladech, které jim prošly rukama už předchozí den, je země původu samozřejmě uvedena. Mléko jsme dostali z Velké Británie. A tady nastal další problém. Přišli s argumentem, že pokud je mléko z Anglie, nechtějí ho. Embargovali všechny britské mléčné výrobky vyrobené před rokem 1996. Bylo mi to moc líto, všechno stojí peníze a vracet se Sunarem, který mohl hodně pomoci, je moc smutné. Nejvíc mě mrzí, když se neplní sliby a věci předem domluvené', říká k situaci J. Lauterbach. Nákaza chorobou BSE (= nemoc šílených krav) ze sušeného mléka je však vyloučena, protože tato choroba je mlékem nepřenosná. Pomoc, kterou tak ADRA vyslala, byla zbytečná jen kvůli nevědomosti několika lidí.

Zástupci organizace ADRA však už ví, kam kamion s více než tisícovkou krabic dětského Sunaru poslat. V Bosně, v oblasti Tešanje, na něj netrpělivě čeká stovka dětí. Z této oblasti se dnes (28.2.) vrátil předseda občanského sdružení ADRA Rudolf Reitz, který tamní situaci hodnotí následovně: 'Lidé v Bosně velice vítají jakékoliv potraviny. A nejen potraviny. Hlavně léky, oblečení, věci denní potřeby vůbec'. Rudolf Reitz vyjel v neděli 25.2. do Bosny s kamionem léků v celkové hodnotě přes 3 miliony korun, které vezl do Městské nemocnice v Tešanji, na jejíž výstavbě se podíleli i dobrovolníci organizace ADRA. 'Ředitel této nemocnice Besim Prnjavorac s námi spolupracuje na rozdělování humanitární pomoci už delší dobu a zásilku léků opravdu uvítal', říká Reitz. Humanitární kamion vezl kromě medikamentů i brambory, povlečení, hrnce a skříně - věci tolik potřebné pro lidi, kteří ve válce přišli o všechno.

Číslo konta, na které je možné zasílat finanční pomoc: 19-1453090277/0100 u Komerční banky Praha-Smíchov, var. symbol 556.

Bližší informace: občanské sdružení ADRA; tel: 02/51 04 50 51.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou