Lupa
Obsah Obsah
Portál

Den nenarozených dětí

Datum publikace1. 3. 2001, 18.00
TiskTisk

25. březen jako 'Den nenarozených dětí' vyhlásily dnes (1.3.) na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR následující organizace: Hnutí 'Pro život ČR' (HPŽ ČR), Asociace pro právní ochranu dětí a mládeže a Občanský institut.

Praha: 25. březen jako 'Den nenarozených dětí' vyhlásily dnes (1.3.) na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR následující organizace: Hnutí 'Pro život ČR' (HPŽ ČR), Asociace pro právní ochranu dětí a mládeže a Občanský institut - za podpory deseti nevládních organizací. Na podporu této iniciativy zahájilo HPŽ ČR celonárodní informační kampaň zaměřenou na obnovení úcty k lidskému životu.

HPŽ ČR tak reaguje na neutěšený stav naší legislativy, která nerespektuje ústavní klauzuli, že 'člověk je hoden ochrany již před narozením', a stagnuje na předlistopadovém právním stavu. 'Usilujeme o zlepšení legislativy týkající se prosazení plné právní ochrany dětí již před narozením a účinné pomoci těhotným matkám', prohlásila Zdeňka Rybová, viceprezidentka HPŽ ČR.

Informační kampaň probíhá v prostředcích městské hromadné dopravy od 1. března v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Plzni, Jihlavě a Kladně. V menším rozsahu je veřejnost informována v mnoha dalších městech České republiky. Kampaň se dotýká dnes často tabuizovaných témat: počátku lidského života, potratů a absence praktické pomoci těhotným ženám v nesnadných životních situacích.

Vyhlášením Dne nenarozených dětí navazuje HPŽ ČR na obdobný vývoj na Slovensku a z mezinárodního pohledu zejména na Argentinu, kde je 25. březen dokonce státním svátkem. HPŽ ČR usiluje o to, aby se tento den stal oficiálním Dnem nenarozených dětí nejen v České republice, ale také v celé západní Evropě.

Hnutí 'Pro život ČR' je neziskovým občanským sdružením s cílem šířit a prosazovat úctu k lidskému životu od početí do přirozené smrti, především k životu nenarozených dětí, starých, postižených a nevyléčitelně nemocných lidí, podporovat rodinu a šířit vědecké poznatky o souvisejících věcech.

Další informace: Zdeňka Rybová, hnutí 'Pro život ČR', Hlubočepská 85/64, 152 00 Praha 5; tel: 0603/97 62 31; e-mail: prolife@prolife.cz; www.prolife.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou