Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Ortega kritizuje kubánský socialismus

Datum publikace10. 3. 2001, 21.00
TiskTisk

Havana (Kuba)/KAP: Havanský arcibiskup kardinál Jaime Lucas Ortega y Alamino otevřeně kritizoval socialistický systém na Kubě. V rozhovoru pro vatikánský časopis 'L´Osservatore Romano' řekl, že největším problémem Kuby je neustávající vystěhovalectví, jehož příčinou je špatná hospodářská situace a nedostatek svobody pro občany. Lidem musí být dovoleno žít ve své vlasti, aniž by se jejich vlastní životní představy a přání rozpouštěly v celku, v němž nemá jednotlivec žádnou hodnotu. Kardinál Ortega nepřímo potvrdil, že se komunistické úřady snaží o zahlazení stop papežovy návštěvy v kubánské společnosti.

Kardinál dále pozitivně hodnotil průběh eucharistického kongresu v Havaně, který v roce 2000 tvořil vrchol oslav Jubilejního roku na Kubě. Tehdy státní úřady povolily veřejné procesí a velkou eucharistickou slavnost pod širým nebem. Převážně optimisticky se havanský arcibiskup vyjádřil o budoucím vývoji katolické církve na Kubě. Např. počet seminaristů se za posledních pět let se zvýšil z 25ti na 80. Přesto však stávajících 310 kněží a 577 řeholních sester nestačí pro národ s 12ti miliony obyvatel. Litoval, že vláda - kromě několika výjimečných případů - v současnosti nepovoluje další příchod katolických duchovních ze zahraničí. Poslední větší počet (44 duchovních) směl přicestovat v roce 1998 po návštěvě papeže Jana Pavla II.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou