Lupa
Obsah Obsah
Portál

Vídeňská pouť ke sv. Klementu M. Hofbauerovi

Datum publikace10. 3. 2001, 21.00
TiskTisk

Pouť ke sv. Klementu Maria Hofbauerovi se koná ve vídeňském dómu sv. Štěpána 11.3. v 10.15 hodin.

Vídeň (A): Pouť ke sv. Klementu Maria Hofbauerovi se koná ve vídeňském dómu sv. Štěpána v neděli 11. března v 10.15 hodin. Slavnostní mši bude celebrovat vídeňský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn. Z Hofbauerovy rodné brněnské diecéze se bohoslužby zúčastní mj. generální vikář Mons. Jiří Mikulášek. Pouť brněnské diecéze k tomuto světci se uskuteční 15.3. v 17.00 hodin v jeho rodišti - Tasovicích.

Vídeňská arcidiecéze mimořádným způsobem vzpomíná na svého městského patrona od září 2000 do konce roku 2001, kdy uplyne 250 let od jeho narození (26.12.1751). Připomínka populárního světce je také součástí ročního programu s názvem 'Zvěstovat evangelium současníkům', který vyhlásila pastorační rada vídeňské arcidiecéze. K.M. Hofbauer se na počátku 19. století vydal na 'zcela nové cesty, aby svým současníkům přiblížil Kristovu radostnou zvěst (evangelium) 'řečí jejich doby'. Podle sdělení kardinála Schönborna je vypracován zajímavý projekt evangelizace ve velkých městech 'v evropsky propojené formě', který kardinál označil za 'malý přínos k evropské integraci'. Partnery vídeňské arcidiecéze v tomto projektu jsou Lisabon, Brusel a Paříž. Počátkem nové iniciativy je právě sobotní pěší pouť, překračující hranice.

Klement Maria Hofbauer (česky Dvořák) se nejprve vyučil pekařem doma na Moravě. Určitou dobu žil jako poustevník poblíž Říma a studoval za podpory dobrodinců teologii ve Vídni a Římě. Byl prvním středoevropanem, který vstoupil do řádu redemptoristů. V letech 1787-1808 se věnoval duchovní činnosti ve Varšavě. Poté odešel do Vídně. Zde působil nejprve v kostele minoritů, od roku 1813 jako zpovědník řádu voršilek a rektor kostela sv. Voršily. Zemřel v roce 1820. V době josefínských reforem byl Hofbauer pro své postoje ostře sledován tajnou policií a mnohokrát mu bylo bráněno v duchovní službě. Jako kazatel a duchovní správce měl ve Vídni velký vliv na studenty, vzdělance a konvertity, zejména na spisovatele pocházející z Německa (např. Friedrich Schlägel a Joseph von Eichendorff). Sv. Klement Maria Hofbauer je považován za novodobého průkopníka duchovní obnovy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou