Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Největší beatifikace v dějinách církve

Datum publikace12. 3. 2001, 19.00
TiskTisk

Papež Jan Pavel II. blahoslavil 11.3.2001 celkem 233 mučedníků z dob španělské občanské války.

Vatikán/VIS: Papež Jan Pavel II. blahoslavil 233 mučedníků z dob španělské občanské války. Slavnost se konala v neděli 11. března ve Vatikánu a jedná se o vůbec největší počet blahoslavených osob v celých dvoutisíciletých dějinách církve. Noví blahoslavení pocházejí celkem z 32 diecézí, největší počet z nich z Valencie.

Pronásledování církve ve Španělsku nastalo po vyhlášení republiky 14.4.1931; největší intenzity pak dosahovalo v době španělské občanské války (v letech 1936-39). Mezi blahoslavenými tvoří většinu členové ženských i mužských řeholních řádů a kongregací (salesiáni, jezuité, karmelitáni, kapucíni, dominikáni, servité, augustiniáni a další).

Beatifikace (= blahoslavení, blahořečení) pochází z latinského slova beatificatio. Jedná se o akt, kterým papež svolí, aby byl nějaký člověk veřejně prohlášen za blahoslaveného. Beatifikace se provádí po kanonickém procesu, který se týká ctností a pravosti zázraků. Jedná se o úctu omezenou na určité dané území nebo církevní společenství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou