Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výrobky chráněných dílen na výstavě medicíny a léčiv

Datum publikace22. 3. 2001, 21.00
TiskTisk

Ostrava: Na mezinárodní výstavě medicíny a farmacie 'Moravia Medica', která probíhala ve dnech 20.-22. března v ostravském Domě kultury Vítkovice, vystavovalo své výrobky přes 40 neziskových organizací, které v chráněných dílnách zaměstnávají handicapované občany. K vidění zde byly také výrobky chráněné dílny Diecézní charity ostravsko-opavské, Slezské diakonie a dalších.

Hadroví maňásci, dřevěné hračky, košťata, keramické ozdoby nebo hrníčky a misky vyrobené nevidomými, tvořily pestrou paletu nabídky toho, co dokáží vyrobit lidé s tělesným postižením. 'Neziskové organizace mohly letos na výstavě umístit svůj stánek zdarma. Jednak jsme chtěli, aby se handicapovaní občané mohli seznámit s tím, co je na trhu. A také je dobré, aby zdraví viděli, že postižení lidé něco tvoří', uvedla za organizátory výstavy Jitka Vaňková.

Pod logem Charity se návštěvníkům představily tři chráněné dílny, které působí na území ostravsko-opavské diecéze. V dílně Ostrava-Kunčičky našly práci tři švadleny, které vyrábějí polštářky, batůžky, prostírání či lněné oblečky pro děti. Stolaři zase dokáží vyrobit dřevěné bytové doplňky, houpacího koníka, ale i masivní dveře. V Hlučíně se dílna specializuje na kompletování a drobné montáže plastových hraček nebo výrobu vánočních ozdob. Nevidomí najdou uplatnění v Opavě. V keramické dílně vznikají pod jejich citlivýma rukama nejen misky a vázičky, ale i fantazijní plastiky.

Prodejem výrobků sice dílny na svou činnost nevydělají a jsou závislé na dotacích, možnost smysluplně tvořit je však pro jejich klienty k nezaplacení. 'Práce je pro mě světlem a mám z ní dobrý pocit', říká nevidomá Iveta Dunková z Vlaštoviček u Opavy, která na výstavě vyráběla keramické misky. Své výrobky nabízejí postižení spoluobčané v charitních prodejnách v Ostravě a Opavě, příležitostně na jarmarcích, ale také prostřednictvím vlastní internetové stránky www.chranenedilny.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou