Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

ADRA pomáhá na Ukrajině i v Maďarsku

Datum publikace3. 4. 2001, 0.00
TiskTisk

Praha: Z průzkumné cesty po oblastech postižených letošními záplavami v Maďarsku a na Ukrajině se vrátil (28.3.) Vítězslav Vurst z humanitární organizace ADRA. Do těchto oblastí poslala ADRA už 4 kamiony s humanitární pomocí. Tato cesta byla podniknuta za účelem vyhodnocení situace pro další pomoc, kterou může ADRA nabídnout. 'Humanitární organizace ADRA vlastní 170 vysoušečů, které kromě záplav na Moravě zdarma půjčovala při povodních v Čechách, Polsku, Maďarsku a na Ukrajině. Dovezeme je tam znovu,' říká Vurst.

Jen na Ukrajině bylo podle oficiálních informací zaplaveno řekou Tisou 245 vesnic a 1850 domů bylo zcela zničeno. 'Situace na Ukrajině je podstatně horší než před dvěma lety. Voda zaplavila domy až do tří metrů výšky a udržela se přes 10 dnů. Každý druhý dům je zbořen. Nábytek, matrace, postele, vše je mokré. Nemocné děti se pohybují v maximálně vlhkém prostředí a nemají suché věci na převlečení. Protože je zima, nic nemá šanci uschnout. Většinu vysoušečů chceme poslat právě sem,' říká Vurst nad fotografiemi z cesty. Domů z pálených cihel, které se dají vysoušet, je na Ukrajině jen asi 40%.

V Maďarsku bude možno vysušit asi polovinu ze zaplavených stavení. Také zde je situace tragická. 'Voda stála v domech několik dnů, bylo nutno evakuovat obyvatele z 270ti domů, nejméně stovka se jich zřítila úplně. Lidé pracují, odklízejí bahno a naplaveniny, snaží se znovuobydlit své domy. Bez vysoušečů to půjde těžko,' říká Vurst.

ADRA dopraví vysoušeče do postižených oblastí během následujících několika dnů. Zároveň na Ukrajinu a do Maďarska odjedou i specialisté, kteří zaškolí lidi a dohlédnou na správné používání přístrojů.

Podrobnější informace: Mgr. Martina Vašíčková, ADRA, Peroutkova 570/83, 158 00 Praha 5 - Jinonice; tel. 02/51 04 50 50; e-mail: adra@adra.cz; http://www.adra.cz nebo Vítězslav Vurst; mobil: 0602/76 90 02.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou