Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

41. plenární zasedání České biskupské konference

Datum publikace5. 4. 2001, 19.00
TiskTisk

41. plenární zasedání České biskupské konference se konalo ve dnech 3.-4.4. v severočeském mariánském poutním místě Hejnice.

Hejnice: 41. plenární zasedání České biskupské konference (ČBK) se konalo ve dnech 3.-4. dubna, pod vedením předsedy ČBK olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, na severočeském mariánském poutním místě Hejnice. Duchovním slovem zasedání zahájil brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Hovořil o potřebě nezkresleného vnímání reality, které vychází z kvalitního osobního duchovního života.

Biskupové se obsáhle zabývali dokumentem o sociálních otázkách 'Pokoj a Dobro', který ČBK vydala ve spolupráci s Ekumenickou radou církví 17. listopadu loňského roku. Dokument analyzuje z pohledu křesťanského sociálního učení společenský vývoj v České republice po listopadu 1989. Dokument, který byl předložen k veřejné diskusi, vzbudil značný zájem veřejnosti, a lze říci, že se jedná o nejsledovanější církevní text za posledních deset let. Již přes jedenáct tisíc občanů si jeho zaslání vyžádalo přímo na sekretariátu ČBK. Text rozšířila rovněž i řada sdělovacích prostředků. Biskupové hodnotili též některé reakce, které se v souvislosti s dokumentem v tisku objevily. Jako jednoznačně správnou linii vycházející z církevních i civilních právních předpisů, označili církevní hodnostáři skutečnost, že se církev i jako instituce vyjadřuje k otázkám celospolečenského charakteru.

Dále se diskutovalo o průběhu jednání o postavení církví v naší společnosti a o stavu příprav směřujících k uzavření mezinárodní dohody mezi Apoštolským stolcem a Českou republikou. O posledních kolech jednání na mezinárodní úrovni informoval host plenárního zasedání ČBK, apoštolský nuncius v České republice (ČR) arcibiskup Giovanni Coppa. V této souvislosti byly nastíněny některé okruhy témat, o kterých by měli zástupci ČBK hovořit při schůzce s premiérem Milošem Zemanem, která je plánována na 17. dubna.

Biskupové diskutovali rovněž o otázkách liturgického charakteru. Hovořilo se o novém úvodu k Římskému misálu, který rozvíjí a prohlubuje liturgický život církve, a o některých dalších příručkách potřebných pro slavení bohoslužeb.

Plenární zasedání schválilo projekt na zřízení Centra pro církevní dějiny ČBK na Vranově u Brna, ve spolupráci s Historickým ústavem Akademie věd ČR. Jedním z prvních cílů centra bude řídit a koordinovat přípravu příručky církevních a náboženských dějin českých zemí. Činností centra bude jednak publikační činnost, jednak zpřístupňování výsledků sympozií papežských univerzit a Papežského výboru pro historické vědy na internetu - prostřednictvím seminářů a přednášek. Důležitá bude rovněž spolupráce s vědeckými ústavy zaměřenými na historické vědy doma i v zahraničí. Tyto služby by měly být zaměřeny také pro učitele církevních dějin biskupských gymnázií a teologických institutů a pro další vzdělávání kněží i laiků v této oblasti. Ředitelem nově zřízeného Centra pro církevní dějiny ČBK bude P.PhDr.ThLic. František Holeček OM.

Bylo schváleno schéma jednacího řádu Plenárního sněmu katolické církve v ČR. Zahájení vlastního sněmovního procesu biskupové stanovili na červenec 2003 na Velehradě.

Biskupové se zabývali rovněž otázkami církevního školství. Školská sekce ČBK dokončila základní etapu internetových stránek církevního školství www.cirkev.cz/skoly/, kde je možno nalézt veškeré základní údaje o církevních školách, včetně škol nekatolických církví a škol pražské židovské obce. Na stránkách jsou dále přístupné dokumenty, které se církevního školství týkají a jsou na nich umístěny odkazy na webové stránky jednotlivých škol a dalších organizací. Schválena byla rovněž rámcová dohoda o spolupráci v oblasti církevního školství, která má být uzavřena mezi ČBK a Českobratrskou církví evangelickou.

Plenární zasedání podpořilo myšlenku na zřízení volontariátu (= dobrovolné služby) mládeže v katolické církvi v ČR. V církvi bude vytvořen systém, který zapojení mladých lidí tímto způsobem umožní. Dobrovolník je mladý člověk, který opustí na rok až dva své zaměstnání nebo školu a takto získaný čas věnuje zdarm

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou