Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Oslavy Světového dne mládeže v jednotlivých diecézích

Datum publikace7. 4. 2001, 0.00
TiskTisk

Vatikán/VIS: Světový den mládeže (SDM) se bude v diecézích celého světa slavit na Květnou neděli 8. dubna na téma: 'Kdo chce jít za mnou, ať zapře sám sebe, den co den bere na sebe svůj kříž a následuje mě' (Lk 9,23). SDM se slaví vždy jeden rok setkáními mládeže v diecézích s biskupy a následující rok velkým setkáním zástupců mládeže s papežem v jedné zemi. V Jubilejním roce 2000 se mladí lidé setkali v Římě a příští rok se sjedou do kanadského Toronta. Zástupci kanadské mládeže převezmou v 8.4. od Svatého otce kříž SDM, který poputuje do Toronta.

Papež ve svém letošním poselství vyzývá mladé lidi, aby se zamýšleli nad podmínkami, které Ježíš předkládá svým učedníkům - Kdo chce jít za mnou, ať zapře sám sebe, den co den bere na sebe svůj kříž a následuje mě. Ježíš, říká papež, po nás požaduje to, co sám dělal: Já jsem nepřišel, aby mi bylo slouženo, ale abych sloužil. Kdo chce tedy být jako já, ať se stane služebníkem všech. Ježíš žádá, aby si člověk odvážně zvolil stejnou cestu jako on. 

Brno: 7.4. katedrála sv. Petra a Pavla. Z programu: katecheze biskupa Vojtěcha Cikrleho, skupinky a bohoslužba. Přehled skupinek:

* Reinkarnace nebo vzkříšení? - generální vikář Mons. Jiří Mikulášek

* Co s načatým životem aneb jak se stát dospělým - P. Josef Havelka

* Odpovědnost za přírodu - P. Marek Vácha, mj. člen polární expedice na české základně na Antarktidě

* Misie kolem nás - P. Zdeněk Čížkovský

* Pohled za oponu parlamentu - Denisa Chovancová

* Bible - Slovo života - P. Jan Pacner

* Divadlo a povídání pro mladší - Zdeněk Papoušek

* Sdělovací prostředky a my - Ing. Pavel Fischer

* Křížová cesta - členové Fatimy s P. Markem Dundou

* Už mi není 25 - P. Miloš Kabrda

* O zasvěceném životě ze života - týmově zástupci několika mužských i ženských řádů a kongregací

* Bioetika - MUDr. Augustin Svoboda, CSc.

České Budějovice: Pro zájemce již od 6.4. večer a pak 7. dubna. 6.4. večer se začíná v 19.00 hodin mší v klášterním kostele Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích (Piaristické nám.). Po mši následuje koncert skupin Ratolesti z Velešína a Svítání z Brna (folkové skupiny). Ratolest má své vystoupení připravené formou pásma, které se bude vztahovat k postní době a blížícím se Velikonocím. 

Po přespání a snídani se účastníci večerního programu připojí k tradičnímu sobotnímu programu, který začíná v 9.00 hodin v ZŠ Grünwaldova. Kromě biskupa Antonína Lišky bude přítomen i biskup-koadjutor Jiří Paďour, který se tak poprvé setká s mladými diecéze. Katechezi na téma listu papeže bude mít P. Adrián Zemek z Plzně.

Hradec Králové: Diecézní setkání mládeže královéhradecké diecéze se uskuteční v sobotu 7. dubna od 9.30 hodin. Začátek setkání, jehož mottem je letos 'Uzdravení ze strachu', se uskuteční v kostele Panny Marie na Velkém náměstí. Kromě úvodní scénky a přivítání biskupem Josefem Kajnekem je připraveno také slovo na den P. Tomáše Högera, které vychází z hlavního tématu setkání, které stanovil papež. Dále si účastníci vyslechnou několik svědectví na téma vyjití ze strachu a poté se rozdělí do tematických skupin (část v Novém Adalbertinu, část na Biskupském gymnáziu B. Balbína). Kolem 13. hodiny se budou moci setkat se svými vikariátními kaplany, s nimiž také stráví polední přestávku. Dalším bodem programu je křížová cesta v katedrále Svatého Ducha, která začne v 14.15 hodin, po ní je naplánována mše s biskupem Dominikem Dukou od 15.00 hodin.

Bližší informace: Diecézní centrum pro mládež; tel: 049/606 34 21; e-mail: dcm@diecezehk.cz.

Litoměřice: Hlavní program Diecézního setkání mládeže s biskupem Josefem Kouklem v Litoměřicích se bude konat 7.4. v kině Máj. Z programu: přednáška RNDr. Jiřího Grygara - Vznik vesmíru, konc

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou