Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biologická soutěž 'Mendelovy Hynčice 2001'

Datum publikace11. 4. 2001, 0.00
TiskTisk

Vražné: Život a dílo Johanna Gregora Mendela bylo tématem biologické soutěže 'Mendelovy Hynčice 2001', která proběhla za účasti 16ti studentů z celé republiky v Základní škole Vražné (3.4.). Projekt připravila Církevní střední škola a Střední zdravotnická škola sv. Anežky České v Odrách ve spolupráci s Gymnáziem Vítkov a obcí Vražné.

'Téměř všichni studenti přiznali, že před přihlášením se do soutěže neměli o osobnosti J.G. Mendela mnoho znalostí. Tušili jen, že měl nějaký vztah ke genetice,' uvedla za pořadatele soutěže Jana Marková, zástupkyně ředitelky církevní školy v Odrách. 'Všichni se však shodli, že právě díky zpracování své práce se blíže seznámili s touto světově uznávanou osobností, která je považována za otce genetiky,' uvedla dále Marková a dodala, že studenti si všímali také jeho přínosu pro meteorologii, ovocnářství, včelařství a další disciplíny. 'Nebyl opomenut ani fakt, že J.G. Mendel byl knězem a později opatem augustiniánského kláštera v Brně,' sdělila J. Marková.

V odborné porotě, která posuzovala práce studentů, zasedl do předsednického křesla přednosta Biologického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně prof.MUDr. Augustin Svoboda, CSc. V hodnocení mu pomáhali: vedoucí Mendeliana při Moravském zemském muzeu v Brně PhDr. Jiří Sekerák; Mgr. Alena Kulíšková a Mgr. Josef Bryja.

Soutěž nezaujala jen studenty a pořadatele, ale přilákala mj. také Mgr. Blaženu Mačákovou, asistentku senátorky RNDr. Jitky Seitlové; ředitele Vlastivědného muzea v Novém Jičíně Ing. Ivo Otáhala; jeho kolegyni PhDr. Sylvii Dvořáčkovou a majitelky Mendelova rodného domu.

Vítězkou nultého ročníku se stala studentka Gymnázia Šternberk Michaela Vymyslická; 2. místo obsadily studentky Gymnázia T.G. Masaryka ze Zastávky u Brna Jana Fúdorová a Helena Sedláčková a na 3. místě se umístila Lenka Štrublíková, studentka Gymnázia Vítkov. Oceněné soutěžící obdržely pamětní listy a medaile Johanna Gregora Mendela a společně s porotou a organizátory soutěže si prohlédly jeho rodný dům.

Po nultém ročníku přijde na řadu v roce 2002 první ročník biologické soutěže 'Mendelovy Hynčice', nad níž převzala záštitu Česká komise pro UNESCO.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou