Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Staletá tradice velikonočních jezdců v Lukavci

Datum publikace14. 4. 2001, 0.00
TiskTisk

Lukavec: 14 mužů vyskočí do sedel koní na Boží hod velikonoční (15.4.) v obci Lukavec poblíž Fulneku a za zvuku kostelních zvonů vyrazí do polí. První jezdec bude mít v ruce kovový kříž. Obyvatelé malé obce na Novojičínsku ctí tuto tradici již stovky let. Trasa začíná u místního kostela ve 13.00 hodin. Jezdci v černých oblecích, bílých košilích s kravatou a naleštěných černých jezdeckých holínkách objíždějí celou vesnici a míří do polí směrem na Nové Dvory.

'O jízdě okolo osení se píše ve fulnecké kronice už v 17. století. Vždy na slavnost Zmrtvýchvstání Páně vyjíždějí jezdci zvěstovat radostnou událost o vzkříšení Krista do polí,' říká nestor velikonočních jízd Václav David, který bude letos v sedle koně již po třiatřicáté.

Ze čtyř set obyvatel Lukavce si na parádní jízdu okolo osení pamatují i ti nejstarší. Nevynechali ji ani v době války, ani za totality. 'Jednou mě státní bezpečnost vzala na výslech a přesvědčovali mě, abychom místo kříže vzali do rukou prapor a místo zbožných písní zpívali budovatelské,' líčí zážitek z období reálného socialismu V. David.

Dusot kopyt zaslechnou diváci, kteří se na tuto atrakci přijíždějí podívat z širokého okolí, až po 15. hodině. Jezdci seskočí ze sedel u památníku padlých vojáků obou světových válek, pokloní se jejich památce a zamíří do kostela na požehnání. Závěr oslav Zmrtvýchvstání Páně patří tradičnímu průvodu se sochou vzkříšeného Krista, který vede místní kněz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou