Lupa
Obsah Obsah
Portál

Stanovisko ČBK k otázce legalizace eutanázie

Datum publikace13. 4. 2001, 23.00
TiskTisk

Brno: Vyjádření Rady pro rodinu České biskupské konference (ČBK) k otázce legalizace eutanázie:

Nedávné rozhodnutí nizozemského parlamentu legalizovat eutanázii vede k úvahám, zda by nebylo správné i u nás postupovat obdobně. Zastánci eutanázie argumentují zejména právem nemocného na autonomii a jeho svobodné rozhodování. Trpící nemocný člověk se však nerozhoduje svobodně, ale pod tlakem nepříznivé situace, a často bere ohled také na těžkosti, které snad působí svým blízkým.

Souhlas těžce nemocného s nabídkou možnosti ukončit život nebývá projevem jeho skutečné touhy po smrti, ale spíše voláním o pomoc a výrazem snahy zbavit se bolesti a pocitu opuštěnosti. Současná medicína má k dispozici účinné prostředky k odstranění bolesti a umožňuje odstranit bolest a utrpení i bez ukončení života. Jde ovšem o řešení ekonomicky náročnější.

Vstup na kluzký svah úmyslného ukončování lidského života nemůže být ospravedlněn ani stanovením přesných kritérií. Riziko zneužití je totiž značné a prokázané. Nelze také připustit, aby uzákonění eutanázie vedlo k tlaku na staré, nemocné a handicapované lidi k tomu, aby se považovali za zátěž zdravých.

Nikoliv eutanázii, ale doprovázení, lidskou spoluúčast, naději a pochopení smyslu utrpení je třeba nabízet a přinášet nemocným a trpícím.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou