Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Opravený čečovický kostel požehnal biskup

Datum publikace20. 4. 2001, 22.00
TiskTisk

Na den památek (18.4.2001) se téměř po 50ti letech otevřely dveře kostela sv. Mikuláše v Čečovicích na Domažlicku.

Čečovice: Vzácný gotický chrám v Čečovicích na Domažlicku, který prošel v posledních pěti letech náročnými restaurátorskými opravami, požehnal během slavnostního otevření (18.4.) plzeňský biskup František Radkovský. Téměř po 50ti letech se tak otevřely dveře kostela sv. Mikuláše, jehož opravy stály téměř 14 milionů korun.

Celková restaurátorská obnova chrámu byla podle Ing.arch. Jana Kaigla z odboru památkové péče Ministerstva kultury ČR velmi náročná: 'Zapíše se jako jedna z těch nejnáročnějších ve středoevropském prostoru.' U zrodu myšlenky zachránit a zrestaurovat čečovický kostel stál P. Vladimír Müller z nedalekého Staňkova, který připomněl, že kostel od roku 1954 chátral a nebyl vůbec využíván. 'Když jsem do kostela poprvé vstoupil, bylo to úplně neuvěřitelné - oltář byl přikrytý plátnem, tak jak ho tu kdysi někdo zanechal, a na něm byla asi dvaceticentimetrová vrstva holubího trusu,' vzpomíná P. Müller. Během bohoslužby biskup Radkovský zdůraznil, že by kostel měl být přístupný široké veřejnosti: 'Sloužit by měl nejen k bohoslužbám, ale měl by se stát i místem, kde se mohou - díky kráse této stavby - setkat s Bohem také nevěřící lidé.'

Výjimečný gotický cihlový kostel nechal postavit v roce 1364 zřejmě Bušek z Velhartic, známý Čechům především díky Janu Nerudovi jako společník Karla IV., jak zmínil Ing. Kaigl. Kostel nebyl založen jako farní, ale měl sloužit jako panský, o čemž svědčí i samostatná tribuna. Navíc prostor kněžiště a lodi není nijak oddělen, jak tomu u farních kostelů bývalo.

V roce 1999 byl kostel prohlášen za národní kulturní památku, a zařadil se tak mezi 190 nejvzácnějších nemovitých památek na území České republiky. V té době probíhala již tři roky náročná restaurátorská oprava chrámu. Kromě statického zajištění, opravy krovů, střechy a fasád, přišel na řadu i interiér, kde restaurátoři odkryli lineární gotické malby. Ty byly provedeny na původních středověkých omítkách, které byly později přikryty dvanácti vápennými nátěry. Během obnovy také restaurátoři nalezli malovaný iluzivní oltář, který pochází z poloviny 18. století. Po vyhodnocení nálezů se rozhodli všechny jednotlivé dochované etapy staré malířské výzdoby prezentovat současně tak, aby nebylo narušeno působení interiéru jako gotického architektonického celku. Barokní mobiliář, který byl na začátku 90. let zdevastován zloději, je zatím stále v restaurátorských dílnách.

Duchovní správce P. Müller vyjádřil naději, že letos na sv. Mikuláše, patrona kostela, se v Čečovicích uskuteční pouť. Při této příležitosti by mohl biskup Radkovský už plně zařízený kostel vysvětit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou