Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Podkarpatská Rus očima slovenského misionáře

Datum publikace25. 4. 2001, 1.00
TiskTisk

Opava: Slovenský kněz P. Peter Kremnický, který působí v horských vesničkách okolo Koločavy na Ukrajině, navštíví v těchto dnech Opavu a Ostravu. O životě obyvatel obcí, které již dvakrát zaplavily ničivé povodně, bude vyprávět v pořadu 'Podkarpatská Rus' ve středu 25.4. od 19.00 hodin v Moravské kapli opavského Domu umění. Akci připravila Oblastní charita Opava ve spolupráci s vydavatelstvím Region.

'Oblasti, kde P. Kremnický působí, byly vyplavené v roce 1998 a letos znovu. Obce, které jsou dnes poničené a navíc zasazené v nepřístupných horách, budou místní úřady vysídlovat,' sdělil pracovník Diecézní charity ostravsko-opavské (DCHOO) Gejza Machala, který nedávno v přímo na Ukrajině mapoval možnost humanitární pomoci. V nejbližších měsících tak přijdou o své obyvatele obce Německá Mokrá a Ruská Mokrá, které v 18. století založila císařovna Marie Terezie.

Charitativní večer s povídáním o životě na Podkarpatské Rusi, který dokreslí filmové záběry, podpoří dostavbu charitativního centra pro chudé v podkarpatské obci Usť Čorná.

Setkat se s misionářem budou moci i obyvatelé Ostravy. Ve čtvrtek 26.4. bude přednášet v sídle DCHOO (Kratochvílova ul.). Program začíná ve 12.30 hodin. O životě na Podkarpatské Rusi se dovědí také obyvatelé Charitního domu sv. Václava v Ostravě-Heřmanicích, který P. Kremnický navštíví 27.4. v 10.00 hodin.

Číslo charitního konta na pomoc obyvatelům Podkarpatské Rusi u KB Ostrava: 27-1173260227/0100, var. symbol 9400.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou