Lupa
Obsah Obsah
Portál

Dětská centra v Grozném se budou rozšiřovat

Datum publikace4. 5. 2001, 1.00
TiskTisk

Praha/Groznyj (Čečensko): K dětskému centru v Grozném, kam denně dochází 50 dětí, aby se zde najedly, hrály si a učily se, přibudou snad již během letošních prázdnin nová centra ve zbývajících třech rajónech čečenské metropole. Uvedl to generální sekretář sdružení Česká katolická charita (ČKCH) Jaroslav Kopřiva, který se koncem dubna vrátil cesty na severní Kavkaz a do Moskvy. Cílem Kopřivovy cesty bylo zhodnocení a další rozšíření charitních projektů v Čečensku a Ingušsku.

'Projekt Dětského centra v Grozném běží bez problémů,' řekl Kopřiva. Partnerem ČKCH a současně provozovatelem centra je místní organizace Berkat (= milosrdenství), jejímž pražským zaměstnancem je např. bývalá válečná reportérka Petra Procházková.

Podobná centra by měla být v budoucnu dostupná v každém ze čtyř správních okrsků města. Centrum je koncipováno jako dětská školka, pobytové středisko i škola. Z poloviny by tento projekt měla hradit mezinárodní organizace UNICEF, s jejímiž představiteli Kopřiva jednal v Nazrani a v Moskvě. Druhou polovinu nákladů by mělo financovat světové společenství Charit. Před podpisem je smlouva s Caritas Rusia. 'Do poloviny května by měly být odstraněny všechny administrativní překážky; když všechno půjde hladce, mohli bychom nová dětská centra v Grozném otevírat v průběhu prázdnin,' uvedl Kopřiva.

Rovněž se rozběhl projekt distribuce potravin pro zapomenuté čečenské uprchlíky v Ingušsku, živořící v opuštěných slepičárnách či prasečích farmách. Tento projekt připravili charitní pracovníci Štěpán Kavan a Kateřina Langrová, kteří pobývají v ingušské Nazrani na několikaměsíční misi.

Kontakt: Jan Oulík, tiskové odd. sdružení ČKCH; mobil: 0603/89 59 84.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou