Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Návštěva sestry Goretti a setkání s 'adoptivními rodiči'

Datum publikace4. 5. 2001, 1.00
TiskTisk

Praha: Sestra Marie Goretti, která již řadu let působí jako vedoucí projektu 'Adopce na dálku' ve středisku Bala Pragathi Kendra v jihozápadní Indii (diecéze Karvar), navštíví Českou republiku ve dnech 3.-8. května. Osobní setkání 'adoptivních rodičů' se sestrou Goretti se uskuteční na čtyřech místech - v Praze, Ostravě, Olomouci a Plzni. Součástí setkání bude kromě besedy také promítání obrazového materiálu z Indie. Účastníci tak budou mít příležitost seznámit se s aktuální situací ve středisku Bala Pragathi Kendra a s životem sponzorovaných indických dětí.

Program setkání:

* 4.5. Ostrava

17.00 Moravská Ostrava, Kostelní nám. 2 (vedle budovy biskupství; přízemí)

* 5.5. Olomouc

15.00 Vyšší odborná škola sociální Caritas, Křížkovského 6 (budova ACHO; 1. p.)

* 6.5. Praha

15.00 Karlovo nám. 2 - palác Caritas, Praha 2

* 7.5. Plzeň

17.00 Úřad městského obvodu, Koterovská 83, Plzeň 2

V České republice se do projektu 'Adopce na dálku' zapojilo již přes 3300 'adoptivních rodičů'. Jedná se o projekt Arcidiecézní charity (ACHO) Praha, který je zaměřen na trvalou pomoc dětem. Nejvíce dětí (3000) je v Indii, 176 v Litvě a v Ugandě našlo během prvního měsíce trvání projektu své 'adoptivní rodiče' již 35 dětí. Projekt se nyní připravuje také v Čečensku. Finanční pomoc v projektu 'Adopce na dálku' se ročně pohybuje kolem 10 milionů Kč.

V indickém středisku Bala Pragathi Kendra je 'adoptováno' českými 'rodiči' již 2100 dětí. Díky českým sponzorům zde byla rovněž vybudována Technická škola, kterou děti mohou navštěvovat po absolvování základní školy. Ročně je do střediska zasíláno přibližně 8 milionů korun. Za finanční dar cca 5.000 Kč ročně od dárců (= adoptivních rodičů) z České republiky je dětem v chudých částech světa poskytnuto vzdělání a základní péče. Vše se děje v jejich místních podmínkách, děti tak neopouštějí své zázemí, místní kulturu a zvyky. Dítěti je zajištěno školné, pomůcky do školy, jídlo, v případě sirotků i ubytování. 'Adoptivní děti' jsou se svými 'rodiči' v České republice v písemným kontaktu. Jednou za rok obdrží 'adoptivní rodič' od školy vysvědčení 'svého' dítěte.

Všude je převážně podporováno vzdělání 'adoptivních dětí', v Litvě jde zejména o osobní kontakt 'adoptivních' rodičů a dětí a je zde podporována chudá rodina, v níž dítě vyrůstá. Konkrétní projekty v jednotlivých zemích jsou popsány na nových webových stránkách ACHO Praha www.charita-adopce.cz. Je zde zahájen i zkušební provoz výběru 'adoptivních dětí' podle dotazníku a fotografie.

Bližší informace: Ing. Jaroslav Němec, ředitel ACHO Praha; mobil: 0603/24 59 59; e-mail: adopce@charita-adopce.cz; www.charita-adopce.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou