Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Velvyslanec obědval s 'adoptovanými' dětmi z Litvy

Datum publikace27. 7. 2001, 18.00
TiskTisk

Praha: Čtyřicet litevských dětí, které v rámci projektu 'Adopce na dálku' přijely do Prahy na pozvání pražské arcidiecézní charity (ACH), prožilo tři dny se svými českými 'adoptivními rodiči'. Na společném obědě v prostorách Arcibiskupského paláce je přivítal (26.7.) pražský světící biskup Václav Malý a Vygintas Grinis, velvyslanec Litevské republiky v České republice (ČR).
Prázdninový pobyt litevských dětí v ČR zorganizovala ACH Praha již podruhé. Náklady na dopravu hradí jejich 'adoptivní rodiče' (5.000 Kč na jedno dítě), pobyt v ČR financuje Charita.

'Litva i Česká republika patří do Evropy,' řekl dětem biskup Malý. 'Vy jste v těchto dnech právě udělaly první krok do Evropy mimo hranice své vlasti. Až budete dospělí, možná oceníte to, že jste zde potkaly někoho, kdo není váš příbuzný, ale přesto vás má rád. To je zkušenost, kterou můžete předávat dál,' dodal biskup.
'Děkuji všem, kdo se o pobyt dětí zasloužili - rodičům, lidem z Charity. Tento projekt má velký ohlas, nejen v médiích. Litevci, žijící v Čechách, chtějí na pobyt dětí přispět. Už se přihlásila jedna naše průvodkyně a nabídla dětem profesionální exkurzi po Praze,' uvedl litevský velvyslanec.

Děti měly ve čtvrtek v plánu ještě tradiční prohlídku Prahy a noční představení Křižíkovy fontány. V pátek 27.7. jedou do Příbrami a poté na Šumavu. V sobotu 28.7. večer svůj pobyt v Čechách zakončí slavnostním táborákem v Třeboradicích.

'Když se v sobotu (21.7.) děti poprvé setkaly v arcibiskupském gymnáziu s českými rodiči, bylo vidět, že obě strany tipují, kdo ke komu patří,' uvedla koordinátorka projektu Marie Zemanová. 'Po prvním ostychu si rodiče ihned rozebrali děti domů. Ve středu (25.7.) se děti vrátily 'obalené' taškami s dárky pro ně i jejich rodiny. Loučení bylo až dojemné. Některé děti se nechtěly od 'rodičů' odtrhnout,' dodala Zemanová.

Projekt 'Adopce na dálku' je zaměřen na trvalou pomoc dětem ze sociálně slabých vrstev v chudých zemích, kterým jejich rodiče či zákonní zástupci nemohou poskytnout základní vzdělání ani dostatek stravy. Za finanční příspěvek je těmto dětem poskytnuta základní péče v jejich domácích podmínkách. Děti tak neopouštějí svá zázemí, místní kultury a zvyky. S 'adoptivními rodiči' si zpravidla dopisují.
Prostřednictvím ACH Praha již našlo české 'adoptivní rodiče' kolem 3.500 dětí, zejména z Indie (přes 3.000 dětí), z Litvy (kolem 200 dětí), z Lotyšska a z Ugandy. Těsně před spuštěním je projekt 'Adopce na dálku' i v Čečensku.

Kontakt na organizátory: Mgr. Pavel Šimek, Arcidiecézní charita Praha; tel: 02/24 24 65 73 nebo 24 24 65 19; mobil: 0603/516 899; email: praha@charita-adopce.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou