Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Salvátorská pouť v Chrudimi

Datum publikace2. 8. 2001, 17.00
TiskTisk

Tradiční Salvátorská pouť v Chrudimi se uskuteční 5.8. za účasti arcibiskupa Otčenáška.

Chrudim: Salvátorská pouť v Chrudimi, která se podle starobylé tradice koná vždy první srpnovou neděli, se letos uskuteční 5. srpna. Poutní mši bude celebrovat emeritní arcibiskup Karel Otčenášek z Hradce Králové od 10.00 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Zde se již více než 300 let uchovává obraz Spasitele (Salvátora), který podle tradice pochází ze sbírek císaře Rudolfa II. Z nich byl během Třicetileté války uloupen Švédy, kterým však cestou vypadl z vozu a dostal se do Chrudimi. Když táhli Švédové přes Chrudim, obraz probodli a pořezali. Pověst praví, že z ran na Spasitelově tváři vytryskla krev. Majitelé obrazu jej proto chovali ve velké úctě a posléze jej darovali do kostela Nanebevzetí Panny Marie, údajně 9.8.1674. Tak vznikla v Chrudimi salvátorská tradice, živá až do současnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou