Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Den církevního školství

Datum publikace14. 9. 2001, 20.00
TiskTisk

Den církevních škol se koná 16.9. - v den svátku sv. Ludmily, patronky vychovatelů.

Praha: Den církevního školství se v naší zemi poprvé slavil v roce 2000, v den svátku sv. Ludmily (16.9.). Při této příležitosti se tehdy konala jednodenní konference připravená ve spolupráci s Českou křesťanskou akademií.
Tento den by měl být především dnem modliteb za církevní školství v ČR. Dalším důvodem vyhlášení Dne církevního školství je možnost informování široké veřejnosti o tomto typu škol, jejich zviditelnění a prezentace výsledků. Programy tohoto dne na jednotlivých školách se konají ve spolupráci s místními církevními představiteli a zástupci zřizovatelů škol.

Počet církevních škol v síti MŠMT ČR: 106 (některé školy však mají i vícetypové vzdělávání jako např. základní školu a gymnázium pod jednou právnickou osobou).
Celkový počet církevních škol: 118.
Z toho katolických: 14 mateřských, 21 základních, 15 středních, 16 gymnázií, 5 vyšších a 19 školských zařízení.
Škol ostatních církví (včetně škol pražské židovské obce): 28.
Celkový počet studentů církevních škol je cca 15 tisíc.

Nejvíce církevních škol je v Praze, nejméně v plzeňské diecézi. Přibližně 2/3 škol jsou v Čechách, 1/3 škol je na Moravě (z nich 1/3 ve Slezsku). Počet studentů je mezi Čechy a Moravu rozdělen přibližně stejně. Kromě církevních škol fungují také tzv. křesťanské třídy ve státních školách.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou