Lupa
Obsah Obsah
Portál

Kardinál Vlk v Římě

Datum publikace30. 9. 2001, 12.00
TiskTisk

Kardinál Miloslav Vlk odcestoval do Říma, kde se zúčastní synody biskupů.

Vatikán: Pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk odcestoval v sobotu 29.9. do Říma, kde se zúčastní zasedání synody biskupů, zaměřené na službu biskupa v dnešní církvi. Jedná se o jednu z celosvětových řádných synod biskupů, které se konají jednou za pět let na závažné téma, které chce papež s biskupy projednat.

Na synodě jsou zastoupeni reprezentanti biskupských konferencí (BK) celého světa v počtu úměrném velikosti jednotlivých BK, které volí své zástupce. Česká biskupská konference vysílá jednoho zástupce, kterým byl zvolen kardinál Miloslav Vlk. Celkově se očekává účast asi 350 biskupů.

Řádné biskupské synody jsou jakýmsi malým 'koncilem', který se v minulých letech začal zabývat jednotlivými kategoriemi v církvi: kněží, řeholní osoby, laici a v letošním roce biskupové.
Z každé synody vzniká dokument, který na návrh synodálních otců papež vydá. Toto pokoncilní synodální zřízení je projevem 'demokratizace' v církvi, vytvářením a prohlubováním bratrského společenství v kolegialitě mezi biskupy navzájem a mezi biskupy a papežem.

Zasedání se konají v Synodální aule nad Aulou Pavla VI. ve Vatikánu. Příspěvky jsou simultánně tlumočeny do několika světových jazyků. Zasedání v plénu se zúčastňuje rovněž Svatý otec.
První fáze (plenární zasedání) trvá prvních 14 dnů. Poté jsou příspěvky shrnuty a v druhé fázi pokračuje práce ve skupinách, které jsou složeny podle jazykových kritérií. Kroužků bývá kolem deseti. Kardinál Vlk se většinou podílí na práci německé jazykové skupiny. Diskusí se zúčastňují i kuriální kardinálové, kteří ve Vatikánu pracují.

Ve fázi příprav na Velké jubileum roku 2000 se konala řada mimořádných biskupských synod, které se zabývaly konkrétní situací na jednotlivých kontinetech naší planety.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou