Lupa
Obsah Obsah
Portál

Podle 2/3 občanů ČR začíná lidský život okamžikem početí

Datum publikace11. 10. 2001, 19.00
TiskTisk

Praha (podle údajů Hnutí Pro život ČR): Názory občanů týkající se počátku lidského života zpracovala agentura TNS Factum v září t.r. exkluzivně pro Hnutí Pro život ČR. Průzkum se týkal dvou základních otázek: 1) zda respondenti považují za počátek lidského života okamžik početí; 2) odkdy by měl být lidský život chráněn zákonem.
Obecně lze říci, že v odpovědích se radikálně neodrážela otázka vzdělání dotazovaných, věku, sociálního postavení, bydliště či příjmů. Z průzkumu vyplynulo, že téměř 2/3 našich občanů považují za počátek lidského života okamžik početí. Pro legislativní ochranu lidského života jsou ve větší míře lidé mladší a lidé s vyšším stupněm dosaženého vzdělání.

Na otázku týkající se počátku lidského života odpovědělo 63,1 % dotázaných, že lidský život začíná početím. V této skupině jsou zastoupeny více ženy než muži. Ve skupině do 29 let zastává tento názor 66,3 %, v nejstarší skupině (60 let a více) jen 59,3 %.
Na druhou otázku odpovědělo 28,9 % dotázaných, že zákon by měl chránit lidský život od okamžiku početí. Naproti tomu 44,1 % respondentů se domnívá, že lidský život je třeba chránit až od narození. Necelá pětina dotázaných kladla tento moment - odkdy by měl být lidský život chráněn zákonem - mezi početí a narození. Téměř naprostá většina z této pětiny respondentů požadovala ochranu lidského života od období, kdy jsou povoleny miniinterrupce, a spíše ještě od období, dokdy je povoleno umělé přerušení na žádost.

Další informace včetně komentáře k výsledům uvedeného průzkumu najdou zájemci na internetové adrese www.prolife.cz.

Hnutí Pro život ČR je neziskovým občanským sdružením s cílem šířit a prosazovat úctu k lidskému životu od početí do přirozené smrti, především k životu nenarozených dětí, starých, postižených a nevyléčitelně nemocných lidí, podporovat rodinu a šířit vědecké poznatky o souvisejících věcech.

Kontakt: Hnutí Pro život ČR, Zdeňka Rybová, Hlubočepská 85/64, 152 00 Praha 5; tel: 0603/97 62 31; e-mail: zdenka.rybova@prolife.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou