Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Projekt kláštera trapistů v Novém Dvoře

Datum publikace15. 10. 2001, 20.00
TiskTisk

Výstava věnovaná projektu právě vznikajícího kláštera trapistů začíná 17.10. v Plzni.

Plzeň: Vernisáž výstavy s názvem 'Nový Dvůr: Projekt kláštera řádu trapistů' se uskuteční ve středu 17. října od 16.00 hodin v prostorách plzeňské Francouzské aliance na náměstí Republiky. Účast na otevření výstavy přislíbili: plzeňský biskup František Radkovský, francouzský velvyslanec v České republice Philippe Coste a primátor města Plzně Jiří Šneberger.

Expozice představuje zchátralou barokní usedlost v Novém Dvoře nedaleko Teplé, kterou v současné době trapisté přestavují na svůj klášter. Až do 18. listopadu budou k vidění plány, fotografie i trojrozměrné modely budoucího kláštera.

Od roku 1991, kdy se první Češi stali mnichy ve francouzském opatství Sept-Fons, do roku 1998 vstoupilo do tohoto kláštera tolik bratří, že bylo možné rozhodnout o založení nového kláštera v České republice. Místem, kde se tak stane, je právě bývalá zemědělská usedlost tepelského kláštera v Novém Dvoře, kam trapisty pozval biskup František Radkovský.
Řeholníci požádali londýnského architekta Johna Pawsona, aby zdevastovanou ruinu proměnil v klášter. Stavební práce byly zahájeny 1.6.2000. O stavbu pečuje ateliér architekta Jana Soukupa, který také připravil zmíněnou výstavu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou