Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nový kostel v Ostravě - Krásném Poli

Datum publikace19. 10. 2001, 19.00
TiskTisk

Po více než 60 letech plánů se 20.10. splní věřícím v městském obvodu Ostrava - Krásné Pole sen o novém kostele.

Ostrava: Kostel, který si svépomocí vybudovali věřící v Krásném Poli v průběhu šesti let, vysvětí v sobotu 20. října v 15.00 hodin ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz. Nová víceúčelová církevní stavba, kterou projektoval ostravský architekt Richard Špaček, nabízí kromě prostoru k bohoslužbám také místnosti pro setkávání věřících. Městský obvod s více než 200 tisíci obyvateli se dočkal kostela po více než 60 letech úsilí místních věřících.

'V roce 1933 vznikla Jednota sv. Václava, která si dala za cíl postavit v Krásném Poli kostel,' uvedl starosta sdružení Radim Výtisk, který dodal, že ze stavby sešlo celkem třikrát. 'První iniciativu pohřbila 2. světová válka a v letech 1953 a 1968 politické poměry,' uvedl Výtisk. O kostele, který je zasvěcen sv. Hedvice, se začalo hovořit znovu až v roce 1993, kdy byl položen základní kámen. 'Stavěli jsme jej 6 let svépomocí. Všechny zednické, tesařské a jiné odborné práce jsme si udělali sami. Neměli jsme žádného hlavního dodavatele,' dodal starosta sdružení. Přestože zatím nejsou sečteny všechny výdaje spojené se stavbou, interiérem a vybavením budovy, náklady nepřesáhnou - právě díky brigádníkům - 5 milionů korun.

Starosta městského obvodu Josef Homola soudí, že kostel je zpestřením života občanů Krásného Pole. 'Chápu jej jako jednu z občanských vybaveností městského obvodu Krásné Pole se specifickým charakterem,' řekl starosta Homola. Vedení obce se na stavbě kromě dodání dlažby podílelo také zprostředkováním dělníků na veřejně prospěšné práce a sháněním sponzorů.

Kostel, který spadá pod farnost Ostrava-Poruba, pojme až 200 věřících. Výzdobu keramickým reliéfem, který znázorňuje patronku kostela sv. Hedviku Slezskou, vytvořila ostravská výtvarnice Kateřina Gavlasová. Ve zvonici již rok visí a vyzvánějí 3 zvony, které budou od zítřka pravidelně dvakrát týdně svolávat věřící na bohoslužby. 'Mše zde budou vždy v neděli a v pátek,' uvedl porubský farář P. Josef Gazda, který se bude v Krásném Poli střídat s kaplany.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou