Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Němci nabízejí odškodnění za roztavené zvony

Datum publikace31. 10. 2001, 20.00
TiskTisk

V rámci kompenzace ztrát způsobených německými podniky za 2. světové války je možné žádat náhradu i za rekvizice zvonů.

Praha: Chybí na věži vašeho kostela zvony? A před 2. světovou válkou jich před bohoslužbami vyzvánělo několik? Pak je šance, že se farnost dočká kompenzace za odebrané zvony během válečných let. Německo se totiž - v rámci odškodnění za újmy způsobené v období 2. světové války - chystá vyplatit náhradu i za škody způsobené rekvizicemi. Zmocněncem pro vyřizování kompenzací je česká pobočka Mezinárodní organizace pro migraci se sídlem v Praze.

'Těchto odškodnění se mohou účastnit i náboženské komunity a organizace, kterým vznikla škoda zcizením barevných kovů zvonů, varhanních píšťal a podobně,' uvádí materiál organizace, která vydává potřebné formuláře pro registraci válečných ztrát. 'Žádosti o odškodnění musí být podloženy písemnými důkazy o způsobení škod z příslušných archívů, případně čestnými prohlášeními úředních osob,' dodávají pracovníci Mezinárodní organizace pro migraci. Formuláře je nutné vyplnit německy nebo anglicky, protože tiskopisy se budou zpracovávat v sídle organizace v Ženevě. Žádosti je třeba zaslat přímo do Ženevy nejpozději do konce kalendářního roku. V jaké výši se bude odškodnění za zvony pohybovat, však zatím nikdo neví.

Potřebné materiály lze získat na kontaktní adrese: International Organization for Migration, Dukelských hrdinů 692, 170 00, Praha 7; tel: 02/33 37 01 60; e-mail: iom@iom.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou