Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Senátu se jednalo o náboženství

Datum publikace31. 10. 2001, 9.00
TiskTisk

Svoboda svědomí v post-komunistické společnosti byla hlavním tématem konference v Senátu Parlamentu ČR.

Praha: Konference pořádaná v souvislosti s projednáváním předlohy zákona o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností se 29. a 30. října konala v Senátu PČR.

Konferenci 'Svoboda svědomí v post-komunistické společnosti' pořádal Ústavně právní výbor Senátu ve spolupráci s Research Center for Religion and Human Rights in Closed Societies (RCDA).
Program volně navazoval na první konferenci RCDA, která se v pražské YMCE konala v září 1999 pod názvem 'Náboženství, stát a společnost v post-komunistické střední Evropě'.

Účastníci z ČR, USA a některých dalších post-komunistických zemí referovali a diskutovali o vztazích církví a společnosti v historii i současnosti, o legislativním postavení církví, o menšinových aspektech soužití společnosti v podmínkách středoevropských zemí bývalého východního bloku i o návrhu zákona o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností v ČR.

Českou biskupskou konferenci zastupoval na úterním zasedání její místopředseda královéhradecký biskup Dominik Duka. Ve svém referátu se biskup Duka zamýšlel nad vztahem svobody a odpovědnosti. Zdůraznil význam dialogu a otevřenosti a potřebu osvobozovat se ze zajetí strachu, který v nás často přetrvává jako neblahé dědictví minulosti.

Dalším z referujících byl např. pražský a zemský rabín Karol Efraim Sidon, který se ve svém příspěvku zabýval vzájemným vztahem jednotlivých náboženských směrů. Řekl, že teologický dialog pokládá za zbytečný, a přimlouval se naopak za větší míru spolupráce církví a náboženských společností na poli sociálním a veřejném.

Dalšími diskutujícími byly osobnosti ze světa politiky, vědy a kultury. Účastníky konference pozdravil rovněž předseda Senátu Petr Pithart.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou