Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Na blahořečení mučedníka Trčky cestují do Říma i jeho neteře

Datum publikace2. 11. 2001, 14.00
TiskTisk

Slavnostní beatifikace Metoděje Dominika Trčky a řeckokatolického biskupa Pavla Petra Gojdiče se 4.11. v Římě zúčastní stovky poutníků z České republiky a Slovenska.

Frýdlant nad Ostravicí: Na blahořečení frýdlantského rodáka Metoděje Dominka Trčky, který v roce 1959 zemřel v komunistickém vězení v Leopoldově, se do Říma vypraví autobus poutníků. Mezi těmi, kdo na náměstí před bazilikou sv. Petra budou přímými svědky beatifikace, budou i dvě neteře nového českého světce. V autobuse s poutníky, který vyráží v sobotu 3. listopadu v 6.00 hodin z Frýdlantu nad Ostravicí, bude cestovat na blahořečení svého strýce 87letá Růžena Majerová z Rožnova pod Radhoštěm a 90letá Marie Mikischová z Olomouce. Kromě poutníků z České republiky se do Říma vydají také 2,5 tisíce věřících z východního Slovenska, kde Trčka dlouhá léta působil.

Slavnostní ceremoniál blahořečení začíná v neděli 4.11. v 10.00 hodin mší, kterou bude celebrovat papež Jan Pavel II. Kromě Metoděje Dominika Trčky bude blahořečen také řeckokatolický biskup z Prešova Pavel Petr Gojdič, který stejně jako Trčka trpěl v komunistických vězeních.
České i slovenské poutníky také v Římě čeká soukromá audience u papeže. V pondělí 5.11. v poledne se Jan Pavel II. setká s věřícími v aule Pavla VI. Odpoledne bude v bazilice Santa Maria Maggiore děkovná řeckokatolická bohoslužba ve staroslověnštině. Metoděj Dominik Trčka působil na Slovensku jako misionář právě mezi katolíky východního obřadu.

Církev prohlásí Metoděje Dominika Trčku za blahoslaveného pro jeho příklad víry, kterou potvrdil mučednickou smrtí. V roce 1952 byl odsouzen ve svých 66 letech ke 12 letům žaláře. Z vězení se již ven nedostal. Když si na Vánoce roku 1958 zazpíval koledu, byl za trest umístěn na studenou samotku, kde se jeho zdravotní stav zhoršil. Následkem zanedbané léčby, kdy vedení věznice odmítlo nemocného převézt do nemocnice, zemřel 23.3.1959.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou