Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kanovník František Verner oceněn za celoživotní dílo

Datum publikace6. 11. 2001, 18.00
TiskTisk

Kanovník Verner dnes převzal papežské vyznamenání za celoživotní dílo.

Praha: P. František Verner, knihovník Vyšehradské kapituly, obdržel vyznamenání 'Pro Ecclesia et Pontifice' (za zásluhy pro církev a papeže) za své celoživotní dílo v oboru knihovnictví. Ocenění předal P. Vernerovi pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk při dnešním slavnostním zasedání Vyšehradské kapituly.

P. František Verner dokončil v letošním roce 'Bibliografii české katolické literatury 20. století', na níž pracoval 25 let. Jedná se o více než 50 tisíc záznamů jak monografií, tak i důležitých příspěvků z katolických časopisů. Bibliografie je zpracována podle oborů a dílo tak zaplňuje citelnou mezeru v informatice o katolické církvi u nás. Jedná se o přímé pokračování bibliografie pražského světícího biskupa Antonína Podlahy (1865-1932), teologa, archeologa a historika, který zachytil převážně bibliografii 19. století.
Obsáhlá bibliografie kanovníka Vernera byla předána Centrální katolické knihovně v Praze.

František Verner se narodil v roce 1915 v malé polabské vesnici Ostrá. Vstoupil do řádu Křižovníků s červenou hvězdou a zároveň s teologií studoval knihovnictví na Filozofické fakultě UK. Na kněze byl vysvěcen v roce 1942, a až do svého odchodu na zasloužený odpočinek ve svých 80 letech v roce 1995, pracoval v duchovní správě různých pražských farností. Nejdéle působil ve farnosti v Košířích (1953-1995), kde dostavěl kostel sv. Jana Nepomuckého. V roce 1987 byl jmenován sídelním kanovníkem na Vyšehradě.
60 let se vzorně staral o Křižovnickou knihovnu, která čítá na 70 tisíc svazků. Na přání kardinála Františka Tomáška vybudoval od skromných začátků Pokoncilní knihovnu, dnešní Centrální katolickou knihovnu v Praze, která dnes obsahuje přes 100 tisíc knih. Překatalogizoval Kapitulní knihovnu na Vyšehradě, která obsahuje na 25 tisíc svazků. Na základech starého a velmi cenného archivu Vyšehradské kapituly vybudoval pokračování archivu do dnešní doby.
V současnosti pracuje P. Verner na bibliografii české katolické literatury z let 1800-1828, kterou Dr. Podlaha ve svém díle vynechal. Výhledově se chce zabývat bibliografií české katolické literatury, od nalezení knihtisku až do roku 1800.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou