Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zpráva z kolokvia Evropské konference křesťanských rádií 2001

Datum publikace6. 11. 2001, 18.00
TiskTisk

Zástupci evropských křesťanských rozhlasových stanic rokovali v Maďarsku.

Budapešť (H): Evropská konference křesťanských rádií (CERC) pořádala koncem října v pořadí již 8. kolokvium v Budapešti, kde byli účastníci setkání přijati pracovníky Maďarského katolického rádia se sídlem v Egeru a předsedou Maďarské biskupské konference egerským arcibiskupem Istvánem Seregélym. Kolokvia se účastnili odpovědní pracovníci křesťanských rádií ze 14 evropských zemí, kteří zastupovali několik set rozhlasových stanic. Motto akce znělo: 'Evropská křesťanská rádia ve službě člověku a stvoření'.

Účastníci spolu diskutovali především o událostech z 11. září, o novém mezinárodním kontextu a o odpovědnosti křesťanských rádií. Výsledkem jejich práce bylo stanovení několika zásad redakční práce, které evokují důležitost úcty k lidským bytostem a zvláště k posluchačům. K těmto zásadám patří např.:
* Neochvějně hledat pravdu
* Snažit se porozumět bez předsudku
* Dát naději a přitom nezamlčet skutečnost
* Vysvětlovat bez spekulací
* Modlit se za oběti a nezapomínat přitom na agresory
* Vychovávat ke společenské odpovědnosti a přitom neobtěžovat

Pracovníci křesťanských rádií také žádají, aby se myšlenky představitelů církví objevovaly ve všech médiích. Jack Hanning, který má v Radě Evropy na starosti vztahy s mezinárodními organizacemi a se státy-nečleny, se na účastníky kolokvia obrátil se slovy: 'Křesťanská rádia mohou pomoci Evropě a institucím, které ji tvoří, ve službě národům; mohou sloužit mužům a ženám ve vašich společenstvích. V naší době, kdy je svět konfrontován s tolika hrozbami, v době globalizace trhu a mediálního světa, v době, kdy se stále prohlubuje propast mezi bohatými a chudými, máte právě vy šanci pomáhat posilovat pojem spravedlnosti, práva a úcty ke všem složkám naší společnosti.'

Sdružení evropských křesťanských rádií bylo založeno v roce 1994 v Bruselu. V současné době sdružuje 650 stanic ze 14 zemí Evropy. Jejich zástupci se scházejí vždy jednou ročně, střídavě na západě a na východě. Na kolokviu v Budapešti požádalo o členství v CERC rumunské pravoslavné rádio.

Radio Proglas se sídlem v Brně je nekomerční rozhlasová stanice rodinného typu založená na tradičních křesťanských hodnotách. Vysílá od prosince 1995. V programu zcela chybí reklama; stanice je financována téměř výhradně z darů posluchačů. Pořady Proglasu jsou určeny posluchačům všech věkových kategorií, na vysílání se podílí 10 křesťanských církví. Mluvené slovo tvoří asi 45 % vysílacího času, hudba 55 %. Modlitební pořady zaujímají přibližně 7 %, 8 % tvoří pořady pro děti. Podle průzkumů Mediaprojektu v 1. a 2. čtvrtletí letošního roku poslouchá Radio Proglas týdně 73 tisíc lidí.

Bližší informace o CERC na www.cerc.cz a o Radiu Proglas na www.proglas.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou