Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatomartinské setkání dětí na Vyšehradě

Datum publikace8. 11. 2001, 14.00
TiskTisk

Setkání dětí a lampiónový průvod na Vyšehradě se již tradičně koná 11.11. Možná přijede i sv. Martin...

Praha: Svatomartinské setkání a lampiónový průvod dětí se koná letos počtvrté v neděli 11. listopadu na královském Vyšehradě. V 17.00 hodin přivítají účastníky skauti z 31. oddílu střediska 'Lux' u rotundy sv. Martina na Vyšehradě. Odtud vyjde lampiónový průvod, který bude po hradbách putovat až do parku u vyšehradské baziliky. Na cestičkách u Myslbekových soch budou děti se svými průvodci očekávat příjezd 'sv. Martina na bílém koni'. Zde se pak odehraje známá scéna z jeho života s rozetnutým pláštěm, kterým obdaroval žebráka (viz životopis v příloze). Celá akce probíhá ve spolupráci 31. skautského oddílu střediska 'Lux' a Vyšehradské kapituly.

V 16.00 hodin se v rotundě sv. Martina koná rovněž poutní mše, kterou bude celebrovat tiskový mluvčí České biskupské konference, vyšehradský kanovník P. Daniel Herman.

Rotunda pochází z doby kolem roku 1000 a je jedinou zachovanou stavbou z raně středověkého období na Vyšehradě. V době husitských válek byla roku 1420 vypleněna, v období třicetileté války sloužila za prachárnu a obnovena byla až v roce 1719. Za Josefa II. byla opět zrušena a bylo v ní skladiště. Teprve roku 1878 byla definitivně obnovena jako bohoslužebný prostor a vnitřní zařízení dostalo svou dnešní podobu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou