Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Migrační fórum chce pomáhat lidem na cestách

Datum publikace9. 11. 2001, 18.00
TiskTisk

Mezinárodní migrační fórum probíhá v pražském Arcibiskupském semináři ve dnech 8.-10.11.

Praha: Mezinárodní migrační fórum, které v české metropoli pořádá bruselská centrála Caritas Europa, pokračuje dnes druhým dnem v Arcibiskupském semináři v Praze-Dejvicích. Konference se zabývá především otázkou převaděčství a obchodování s lidmi a otázkou míry boje proti těmto jevům. 'Věřím, že toto fórum bude místem, kde budeme hledat řešení, a na jehož konci všichni uvidíme člověka, který potřebuje ochranu, protože je na cestách a my mu chceme pomoci,' uvedl při zahájení Jaroslav Kopřiva, generální sekretář sdružení Česká katolická charita (ČKCH). Podle generálního sekretáře výstupy z fóra využijí nejen národní Charity při své práci, ale výsledky současně poslouží bruselské centrále Caritas Europa v kontaktu s Evropskou komisí v rámci harmonizace azylového práva v Evropě.
Migrační fórum zakončí v sobotu 10.11. vpodvečer mše, kterou bude celebrovat prezident sdružení ČKCH P. Miloslav Fiala.

Na konferenci do Prahy se 8.11. sjelo přibližně 100 účastníků. Jsou mezi nimi nejen zástupci jednotlivých národních Charit včetně prezidenta Caritas Europa Denise Vienota, ale také zástupci IOM (International Organization for Migration), UNHCR, dalších nevládních organizací a Ministerstva vnitra České republiky.

Účastníci konference se během tří dnů snaží na workshopech odpovědět na otázky, jak pomoci obětem obchodu se ženami, jaké jsou možnosti prevence toho jevu, do jaké míry řeší obchodování a převaděčství žadatelů o azyl pohraniční kontroly a nakolik převažuje restriktivní forma nad oprávněnou ochranou těchto lidí.
'Je samozřejmé, že stát musí bojovat s převaděčstvím a obchodováním s lidmi a je nutné, aby tento boj byl v rámci Evropy koordinovaný,' řekl k tomuto tématu poslanec Parlamentu ČR Pavel Severa, místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost. 'Je nutné sladit pobytové a azylové zákony, aby nedocházelo k jejich zneužívání. V obecné rovině také můžeme hledat cesty, které napomohou důstojnému životu lidí v zemi původu. Současně však považuji za potřebné formulovat pozitivní migrační politiku a umožnit pracovat v Evropě lidem, které potřebujeme,' zdůraznil Severa.

Kontakt: Marta Fišerová, tiskové odd. sdružení ČKCH; mobil: 0603/511 242.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou